De meeste vragen die ik de afgelopen tijd van jullie kreeg, gingen over het gedrag of opvoeding van jullie pup. Tijd om er een blog over te schrijven. Ik heb voor jullie een top 10 gemaakt van de meest gestelde vragen.

De 10 meest gestelde vragen..

Hieronder staan 10 tips, die ervoor zorgen dat ook jij een goede start maakt met je pup.

  1. Maak je huis puppy-proof voordat je je verwelkomt in zijn nieuwe thuis. Wil je alles weten hoe je je huis puppy-proof kunt maken? Lees er alles over in mijn blog; 10 tips voor een puppy-proof huis.
  2. Heb je een hond geadopteerd uit het buitenland of asiel en is hij net geen pup meer? Dan is het een goed plan, om eerst een stevige wandeling te maken. Komen jullie thuis aan, laat je hond de eerste keer aangelijnd naar binnen.
  3. Geef je hond/pup de ruimte en laat hem rustig zijn nieuwe omgeving verkennen. Zorg voor voldoende rust zodat je hond/pup alle nieuwe indrukken kan verwerken. Dat betekend voor ons als baasjes; niet aanraken, aaien of betuttelend praten tegen je hond/pup. Soms heel lastig, maar super belangrijk. Daar heb je later zeker profijt van.
  4. Zindelijksheidstraining start vanaf dag 1. Lees hierover meer in mijn blog; Hoe krijg ik mijn pup zindelijk? Elke twee tot vier uur zal je pup zijn behoefte willen doen. Ongeveer een half uur nadat je pup gegeten heeft is het wederom weer tijd om een plasje te doen.
  5. In het begin zal je pup zijn behoefte doen wanneer en waar het hem uitkomt. Soms zal dat zijn op plaatsen waar jij dat liever niet hebt. Heel belangrijk straf je pup niet. Blijf rustig. De eerste miscommunicatie kan zo ontstaan. Je pup snapt niet wat je van hem wilt. Dit zorgt voor verwarring bij je pup. Je zult al heel snel aan het gedrag van je pup gaan zien wanneer hij zijn behoefte moet doen. Til hem op en breng hem naar de plaats waar jij graag wilt, dat hij zijn behoefte doet.
  6. Het bijtgedrag van je pup hoort er helemaal bij. Niet leuk maar wel noodzakelijk. Het aanleren van een bijtrem is belangrijk. Als je het spelen bent met je pup geef dan duidelijk een grens aan, door bijvoorbeeld; au, te zeggen en direct te stoppen met het spel als je pup bijt. honden die een duidelijke bijtrem aangeleerd hebben, weten hoe hard ze in iets mogen en kunnen bijten. Zorg voor voldoende speelgoed van verschillende materialen. Zodat je als het ware kunt ruilen met je pup. Als hij zijn scherpe tandjes in jouw tafelpoot wilt zetten, biedt je hem bijvoorbeeld een stuk zacht hertengewei aan. Hangt je pup aan je broekspijpen, geef hem dan een fleece touw om mee te spelen.
  7. De dierenarts bezoeken hoort erbij. Iedereen wil graag dat zijn hond zonder problemen de praktijk binnenkomt en ook weer verlaat. Door je pup vertrouwt te maken met de dagelijkse verzorgingshandelingen zoals, het optillen van zijn lip, het aanraken van zijn oren, buik en poten. Deze misschien ‘niets zeggende’ aanrakingen kunnen een groot verschil maken in de toekomst.
  8. Als je een pup hebt die tot grotere rassen gaat behoren als hij eenmaal volgroeit is. Dan is het oefenen met een muilkorf geen slecht idee. De dierenarts is een hele spannende belevenis op zich en geeft de nodige stress. Zowel voor baas en hond. Als je hond vertrouwt is met een muilkorf, zal hij minder stress ervaren bij een vervelende behandeling. Niet geheel onbelangrijk, voor zowel hond als mens is het veiliger.
  9. Geef je pup de kans om een pup te zijn. Door je pup ruimte te geven om dingen zelf te ontdekken en leren zelf keuzes te maken. Ondeugend zijn en af en toe zijn oren verstopt hebben met puppy-stof, dat hoort er allemaal bij!
  10. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn de kernbegrippen die naar voren komen in de opvoeding van je pup. Door deze twee begrippen consequent toe te passen in de opvoeding, zal je pup opgroeien tot een volwassen hond die in balans is.

Deze 10 tips zorgen ervoor dat ook jouw pup de beste start krijgt die hij verdient.

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This