Een betrouwbare recall is een hond die in elke situatie met plezier naar je toe komt als je dat vraagt. Hoe meer van onderstaande tips je in de praktijk kunt brengen, hoe groter de kans is dat je een betrouwbare recall hebt, zelfs met afleiding.

Tip 1: Als je twijfelt of je recall beantwoordt wordt?

Soms kun je beter wegrennen en je hond achter je aan laten rennen. Als de afstand kleiner is dan pas het fluitsignaal geven.

Tip 2: Wat kun je doen als je ziet dat je hond er vandoor wilt gaan?

Als je ziet dat je hond alert is en wilt gaan najagen. Ren dan heel snel weg zodat hij zijn jachtinstinct naar jou toe richt. Werkt dit niet, geef geen recall signaal meer.

Tip 3: De beste manieren om je hond naar je toe te laten komen

Wegrennen Kleiner maken Geluiden maken Marker gebruiken- Goed zo/netjes!

Tip 4: Blijf Variëren

Varieer met de voertjes in verschillende groottes dan creëer je een soort van verrassingseffect. Kleine blokjes kaas zo groot als een erwt, gekookte kipfilet, Farm food trainers, Lakse Cronch of bijvoorbeeld Orijen freeze dried snacks. De beloningen bewaar je apart van elkaar in een tasje.

Door aan te lijnen en weer ‘vrij’ te geven beloon je ook. Als je hond een betrouwbare recall heeft is dit misschien wel de allergrootste beloning die jij je hond kan geven.

Is je hond gek op spelen. Dan kun je daar zeker gebruik van maken tijdens de recall training. Je kunt je hond bijvoorbeeld belonen door extra lang te spelen met een tug.

Tip 5: Geef je hond de Jackpot! 

Wie wil nu niet de jackpot winnen. Wanneer die valt dat weet je nooit. Voor honden is dit hetzelfde als bij mensen. Elke recall heeft je hond kans dat de jackpot valt. Als je hond de jackpot wint. Blijf je de beloning in kleine beetjes achter elkaar aanbieden. Rek het moment zolang als je kunt.

Tip 6: Voorkom zelfbelonend gedrag

Laat je hond niet zichzelf belonen na een recall. Door rondjes te rennen, stokken te pakken of ander zelfbelonend gedrag. De volgende keer in een soortgelijke situatie oefen je aan een lange lijn. Zelfbelonend gedrag is een actie op eigen initiatief van je hond met voor hem de gewenste uitkomst. 

Tip 7: Straf je hond niet

Wat als je recall niet beantwoordt wordt? Je hond straffen gaat niet bij een recall. Hoe lang het ook duurt voordat je hond eindelijk weer bij je is. Hoe boos of gefrustreerd je ook bent. Je hoeft er zeker geen feestje van te maken als hij eindelijk naar je toe is gekomen. Blijf neutraal en klik je hond aan de lijn en vervolg je wandeling. Ook is het vaak zinloos om een hond een recall te geven als hij in zijn jachtdrift is. Zelfs als je hond getraind is om te jagen, geeft je dat geen garantie dat hij terugkomt, als hij in zijn jachtmodus is.

Tip 8: Pauze

Pauze momenten tijdens de wandeling of training zijn essentieel. Door te blijven afwisselen met gehoorzaamheid, spel en loslopen, houdt je het leuk voor jezelf en voor je hond.

Als je vastloopt met het trainen van je hond, kan het zijn dat je de vertrouwde manier van trainen moet loslaten. Management kan heel succesvol zijn, als je openstaat voor nieuwe inzichten en deze je eigen wilt maken.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?  Stuur me een berichtje en ik neem contact met je op.

 

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This