Een van de meest voorkomende problemen waar hondenliefhebbers tegenaan lopen is het uitvallen aan de lijn. Je hebt alles al geprobeerd om je hond te kalmeren, maar in plaats van te kalmeren, gaat hij nog een stapje verder in zijn uitvalgedrag. Er vormen zich zweetdruppels op je voorhoofd, rood aangelopen gezicht en alle denkbare excuses of ‘hij doet niks’ opmerkingen vliegen door de lucht. Je voelt je dan buitengewoon onprettig. De kans dat je tijdens een wandeling iemand tegenkomt is natuurlijk aanwezig.

Innerlijke onrust.

Voor jou gevoel is het uitvallen aan de lijn, tijdens een wandeling een gegeven. Jouw hond merkt dit natuurlijk ook. Hij gaat de omgeving scannen waar dat mogelijke gevaar kan zijn. Als je in de verte iets ziet aankomen, gaat je hartslag al omhoog. Door jouw innerlijke onrust, zie je de spanningssignalen van jouw hond niet meer. Je kunt op dat moment geen steun bieden en leiderschap tonen aan je hond. Omdat je meer bezig bent met jezelf staande te houden tegenover de hond en baas die passeren.

Het belang van positieve contacten met andere honden.

Het is belangrijk om jonge honden op een veilige manier vertrouwt te maken met positieve contacten met andere honden. Door de positieve gevoelens die hij ervaart zal hij beter om kunnen gaan met de negatieve gevoelens van een ander. Ervaart een hond negatieve gevoelens tijdens contact met andere honden, kan er stress, angst, frustratie en onzekerheid optreden. Door deze negatieve gevoelens probeert hij andere honden op afstand te houden door uit te vallen.

Wat is de oorzaak van het uitvallen aan de lijn?

De oorzaak van uitvallen aan de lijn, is meestal angst en onzekerheid. In de natuur zal de hond de confrontatie met de andere hond uit de weg gaan. Wij als mensen beletten het natuurlijk gedrag door de lijn. Doordat de lijn vaak kort en strak wordt gehouden, als er een andere hond in het zicht is. Zo wordt de situatie voor de hond nog bedreigender. Daarom is een reactie aan de lijn vaak heftiger dan onaangelijnd.

Wil jij graag een verbinding hebben met je hond uit angst of omdat er vertrouwen is?

Door boosheid en frustratie die jij voelt door het harde trekken en iedere keer meegesleurd worden aan de lijn, ben je geneigd een correctie te geven aan de hond. Dit kan ervoor zorgen dat de hond zijn frustratie afreageert op de andere hond doordat hij een correctie, hiermee associeert. Voor sommige hondeneigenaren is de oplossing om met fysieke kracht het trekken en/of uitvallen aan de lijn te verhelpen. De mogelijkheid dat het helpt is er. Je kunt je dan alleen afvragen waarom de hond niet meer trekt of uitvalt aan de lijn…

De Connectiemethode

Als eerste begin je door jezelf te gedragen zoals je ook wilt dat je hond zich gedraagt. Daarnaast kun je in elke situatie deze 3 vragen van de connectiemethode aan de hond stellen;

 • Hoe gaat het met je?
 • Wat wil je?
 • Wat heb je nodig?
 • Hoe gaat het met je? Hij heeft angst en gevoelens van frustratie.
 • Wat wil je? Hij wil graag de andere hond op afstand houden.
 • Wat heb je nodig? Nodig op dat moment is steun en leiderschap van de eigenaar. Door begrip te tonen voor de gevoelens van de hond, komt er ruimte voor vertrouwen.

Deze 8 tips zijn makkelijk toepasbaar en effectief.

Als jouw hond het even moeilijk heeft. Zijn deze 8 tips, makkelijk toepasbaar en zeer effectief:

 • Gedraag je zelf, zoals je ook wilt dat je hond zich gedraagt
 • Stel de drie vragen van de connectiemethode.
 • Een lange lijn van 5 meter gebruiken, dan heb je net iets meer ruimte om de spanning van de lijn te houden.
 • Dit vind ik zelf wel af en toe lastig, helemaal, maar dan ook helemaal niets doen. Wacht tot je hond naar je toekomt of geef hem de mogelijkheid om afstand te nemen.
 • Door naar de hond te kijken en zien wanneer hij afstand wil nemen. Steun je hem door te doen wat hij wil en nodig heeft.
 • Laat je hond snuffelen. Dan kan hij meer informatie verzamelen over de gemoedstoestand van de andere hond.
 • Ga langzamer lopen, zodat je bewust wordt hoe je voeten de grond raken. Dit is niet alleen toepasbaar als er zichtbare spanning bij je hond is. Ook als je een wandeling maakt en je gaat bewust langzamer lopen, zul je zien dat je hond meer rekening met je gaat houden.
 • Loop nooit frontaal op een hond af, loop met een boogje erom heen. Neem de afstand die nodig is, om je samen met je hond ontspannen verder te lopen. Op deze manier kan het vertrouwen toenemen.

‘Aandachtspuntje’

Heeft jouw hond een ‘aandachtspuntje’ en denk je dat ik kan helpen? Stuur  een berichtje en ik neem contact met je op!

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This