Een muilkorf is toch nog wel bij veel mensen een dingetje, ook bij mij. Dat is toch alleen voor agressieve honden? Dit staat beslist niet bovenaan de to-do lijstjes. Deze blog heb ik geschreven om te laten zien, dat een muilkorf ook op een positieve en vriendelijke manier van opvoeden kan worden gebruikt.

Ook op mijn Wunderlist stond de muilkorf ergens onderaan. De laatste tijd zijn de HR-honden weer regelmatig in het nieuws. Zo ook in mijn gedachtes. Mijn lieve, schattige, gentle giant heeft dat niet nodig, of toch wel? Ik weet dat er verschillende soorten zijn en waarvoor ze in het algemeen gebruikt worden. Ik had er niet bepaald een positief beeld over. Reden genoeg voor een klein project. Ik ben inmiddels van mening dat het een positieve toevoeging kan zijn. 

Waarom kan muilkorf-training ook een positieve toevoeging zijn?   

Zoals met heel veel dingen in het leven, zolang het niet te dicht bij jou in de buurt komt, heb je er eigenlijk niets mee. Een groot deel van de hondenbezitters heeft wel eens een onverwacht bezoek aan de dierenarts gebracht. Dierenartspraktijken geven de mogelijkheid voor extra check-ups, de hond gaat de dierenarts associëren met een goed gevoel. Zo vrolijk als je hond de praktijk binnen wandelt, wil je ook dat hij weer naar buiten gaat. Als er plotseling een muilkorf te voorschijn getoverd wordt. Kan dat onnodig veel stress veroorzaken. In veel dierenartsenpraktijken worden ze gebruikt, om een behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Waarom wil een hond geen muilkorf om?

Sommige honden lopen al weg als ze een muilkorf zien. Bij 90% van de gevallen is de pasvorm niet goed geweest en/of de gewenning van de hond aan de muilkorf is niet goed gegaan. Ik geef je nog een voorbeeld van een situatie. Als je een angstige/reactieve/onzekere/snel overprikkelde hond hebt, weet je precies waar ik het over heb. Als je een tegemoet komende wandelaar vriendelijk verzoekt om een beetje afstand te houden. Krijg je negen van de tien keer als antwoordt; Ik weet wel hoe ik met een hond moet omgaan. Alle honden zijn dol op mij! ..Bam! Daar sta je dan met je goed fatsoen. 

BUMAS Custom made Muzzle by hand!

Bumas is de enige muilkorf die niet te groot, te lang of te klein is. Helemaal op maat gemaakt voor jouw hond. 21 verschillende kleuren om helemaal naar eigen smaak samen te stellen. Wil je een kop-riem, extra anti-gif riempjes of nog een extra riem voor de veiligheid. Zo hebben ze voor Boxers een neusriempje weggelaten, zodat deze de neus niet raakt. Gemaakt van Biothane, makkelijk schoon te houden, door gewoon onder de kraan te houden, in de afwasmachine te doen, of te steriliseren. Biothane heeft de eigenschap om de geur van de hond op te nemen, dus ook van geparfumeerde zeep. Dat kan irriterend zijn voor de neus van je hond. Deze custom made muzzle laat zien dat het mogelijk is een positieve en vriendelijke uitstraling te hebben.

Wist jij dat…?

  • Een muilkorf heeft niet alleen een rustgevende werking op de hond maar ook op jou.
  • Sommige honden ontspannen, door de lichte druk van de muilkorf op de neusbrug.
  • Een hond met een muilkorf niet per definitie agressief is.
  • Een hond die alles wat hij op straat vindt eet kan uit voorzorg een muilkorf dragen.
  • In sommige landen is het verplicht dat bepaalde rassen een muilkorf dragen en meer hondenbelasting betalen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jullie mening!

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This