Jouw hond groot of klein, heeft jouw aandacht en liefde nodig om te kunnen groeien. Niet alleen als pup, een heel hondenleven lang. Dat groeien gaat net zoals bij mensen met vallen en opstaan. Een flinke dosis geduld heb je zeker nodig. Als jij alle geduld van de wereld hebt en toch gaat het opvoeden niet zo als je verwacht had. Ga je zelf naar oplossingen zoeken. Elke hondeneigenaar zal naar zijn beste kunnen zijn hond opvoeden. Dus iets wat je niet weet, kun je ook niet toepassen.

Inmiddels heeft het kleine probleem, ernstige vormen aangenomen. Het lijkt wel een sneeuwbaleffect. Je gaat op zoek naar professionele hulp. Dat is positief, je staat open om hulp aan te nemen. Vol goede moed ga je het gegeven advies toepassen. Het gedrag verandert niet. Er zit wel eens een goede dag bij, maar over het algemeen blijft het probleem onveranderd. Iedereen maakt het zo nu en dan mee; ongevraagd advies. Als dat ongevraagd advies ook nog eens een keer aannemelijk klinkt. De bekende Quick fix, ga je dat natuurlijk proberen. Want groter als dit, kan het probleem niet worden, zou je zo denken. Niets is minder waar.  Als laatste redmiddel voor jezelf, ga je google raadplegen. Nu weet je het echt niet meer, je bent ten einde raad.

Lost een Quick fix je probleem op?

Een Quick fix, of toch liever een gedegen plan, waarmee je ook echt de oorzaak aanpakt van het ontstane probleem? Verkeerde verwachtingen kunnen ervoor zorgen, dat je in de paniekmodus schiet. Je gaat verder zoeken naar andere oplossingen. Je wilt het probleem liever vandaag dan morgen opgelost hebben. De verleiding is soms moeilijk te weerstaan, om naar een Quick Fix te grijpen.

Durf jij in de spiegel te kijken?

Als ik mensen inzicht geef in het probleem, heeft dat even tijd nodig om het een plaats te geven. Vaak zijn die inzichten verhelderend, maar soms ook confronterend. Je hond werkt als het ware als een spiegel. Dus door het ontstane probleem van verschillende kanten te bekijken, is het mogelijk dat een groot deel van het gedragsprobleem terug te koppelen valt naar de mens.

Stop, kijk en luister…

Stop, kijk en luister. Deze drie woorden zijn de oplossing voor heel veel problemen. Miscommunicatie ontstaat door meteen te reageren op een situatie en een eigen invulling te geven aan het gedrag. Zonder eerst een moment stil te staan en eens goed kijkt wat de hond je probeert te vertellen. Communicatie is pas effectief als de ander jou begrepen heeft. Wanneer de hond niet luistert, ben je niet duidelijk geweest wat je van hem wilt.

Gedrag roept gedrag op. Door het leren lezen en begrijpen van de kalmerende signalen van de hond, ga je problemen van een andere kant bekijken. Dat is het begin voor het oplossen van een gedragsprobleem.

Een echte oplossing heeft tijd nodig.

Net zoals bij mensen is het ook bij honden. Wat bij de ene hond heel goed werkt, kan bij een andere hond nul effect hebben. Gelukkig zijn er zijn verschillende manieren om in Rome te komen. Als je eenmaal een methode hebt gevonden die bij jou en de hond past. Geef het lang genoeg de tijd om ook daadwerkelijk resultaat te behalen. Werkt het echt niet, dan moet je zeker op zoek naar een alternatief. Als je deze gedachte in je achterhoofd houdt; alles ‘snel’ proberen of testen heeft totaal geen zin. De hond zal moeten wennen aan de nieuwe manier en de regels die daarbij behoren. Het gedrag zal niet in een paar dagen veranderden. Een echte oplossing heeft tijd nodig, geef het die tijd! Het is het meer dan waard. Want met een Quick Fix wordt je probleem alleen maar groter!

Doe jezelf en je hond een plezier! Zoek deskundige hulp, maak samen een plan en hou je daar een tijd aan! Alleen dan kun je zien wat het effect is op het gedrag van je hond.

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This