Niet zo lang gelden las ik een artikel dat je in plaats van het commando “kom hier” ook een fluitsignaal kan geven. Ik ben van nature niet zo schreeuwerig aangelegd. Dus dat magische fluitje kon wel eens iets voor mij zijn. Naja, voor mij, mijn honden zullen dit commando ook voor mij willen uitvoeren.

Bij de jacht en het schapendrijven worden nauwelijks nog verbale commando’s gebruikt. De honden bevinden zich meestal ook op grotere afstand van de baas. Dan is een fluitje geen overbodige luxe. Nog een handig weetje is, dat een goed fluitje, als je hem kwijtraakt of als de hond door meerdere mensen getraind wordt, altijd hetzelfde klinkt.

Welke commando’s kun je vervangen door een hondenfluit?

Met een fluitje kun je meerdere commando’s vervangen. Mijn doel is, als ik buiten in de natuur met mijn twee honden wandel, het commando “kom hier” en “af” kan vervangen voor het fluitsignaal. Als eerst ga ik oefenen met het commando “kom hier”.

Wat ga je met die hondenfluit doen?

Thuis wordt er een beetje raar gekeken naar de fluitjes die ik gekocht heb. Maar daar zijn we inmiddels gewend aan geraakt. Ik sta straks, als het goed is, niet meer als een malloot in het bos te schreeuwen.

Wat neem ik mee?

Super lekkere voertjes, denk aan biefstuk, gerookte zalm, gedroogd vlees.  Een lijn van vijf meter en last nut nog least, de hondenfluit. Het hier komen moet altijd een groot feest zijn voor je hond. Dus maak je vooral geen zorgen om wat andere mensen van je zullen denken. Zo uitbundig als je kan beloon je ook met je stem. Je moet ervoor zorgen dat de beloning die jij hebt, meer waarde heeft voor je hond, dan alle andere prikkels om hem heen.

Zijn we er klaar voor?

Bikkel is er klaar voor en ik ook. Het luisteren van Bikkel is nog niet optimaal. Deze puber zit liever met zijn neus in het gras dan dat hij commando’s opvolgt die zijn baasje van hem vraagt. Dus kies ik een rustig stuk bos uit waar zo min mogelijk prikkels zijn. De lange lijn gebruik ik als hulpmiddel. Ik geef het fluitsignaal en binne een halve seconde zeg ik het commando “kom hier”. Hij komt maar nog niet echt enthausiast. Ik geef hem zijn beloning, nu heb ik zijn aandacht! Ik loop een stuk vooruit, dan wacht ik op het moment dat ik bikkel zijn aandacht kan krijgen, geef het fluitsignaal en direct erna het commando “kom hier”. Bikkel komt zo snel als hij kan, naar mij toe. Succes is hierbij heel belangrijk.

Succes verzekerd?

Het kost natuurlijk heel wat geduld en tijd voordat dit commando een succes zal zijn. Ik ben van mening dat je beter iedere dag een aantal keren kunt oefenen en succes kunt hebben. In plaats van heel intensief, dan heb je meer kans dat hij niet meer wil komen. Je doet dan eerder stappen achteruit in plaats van vooruit. Ik oefen in het begin op momenten  en plaatsen waar zo min mogelijk prikkels zijn voor de hond.

Werkt dit ook voor mijn hond?

Het is allemaal een kwestie van goede timing. Door middel van klassieke conditionering, ga ik het “kom hier”, vervangen voor het fluitsignaal. Gebruik je de hondenfluit en het commando verkeerd, onstaat er een soort kortsluiting in het hoofd van je hond. Met als resultaat dat hij minder snel naar je toe zal willen komen.

“Kom hier” wordt een fluitje van een cent.

Graag nodig ik je uit om samen met je hond de workshop “kom hier” wordt een fluitje van een cent bij mij te volgen. Samen zullen we kijken naar het gedrag van je hond en de juiste opbouw van de oefeningen. Dit zal ervoor zorgen dat ook jou hond gaat luisteren naar het fluitsignaal.

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This