Je hond een knuffel geven. Hij kijkt toch zo schattig, daar krijgt je hond weer een aai over zijn kop. Veel mensen zien de hond als vervanging voor een kind. Tot op zekere hoogte is daar helemaal niks mis mee. De onvoorwaardelijke liefde die een hond je kan geven is groot. We vergeten soms dat honden geen mensen zijn. Als wij een hond omhelzen kan ons dat rust en ontspanning geven. Een hond die geknuffeld wordt kan zich beklemt voelen. Net zoals mensen, hebben honden ook hun persoonlijke ruimte nodig. Het verschil is echter, dat als een hond toonbaar maakt dat hij iets niet prettig vindt. Dat gezien kan worden als ongewenst gedrag.

De persoonlijke ruimte is het gebied om het lichaam van de hond en rondom de slaapplaats. De grootte van de persoonlijke ruimte van een hond is individueel afhankelijk. Leermomenten die positieve of negatieve ervaringen met zich meebrengen en raskenmerken kunnen bepalend zijn voor de grootte van de persoonlijke ruimte. Bij mensen waar de hond vertrouwt mee is, zal de persoonlijke ruimte kleiner zijn, dan bij vreemde mensen. Als je de grens overschrijdt en  in zijn persoonlijke ruimte komt, bijvoorbeeld door de hond te aaien. Dan zal de hond op dat moment een of meerdere spanningssignalen laten zien;

  • het wegdraaien van zijn hoofd
  • gapen
  • voorpoot optillen
  • een muillik
  • in elkaar duiken
  • proberen weg te lopen

Geen paniek! Spanningssignalen zijn een reactie van het lichaam om met stress om te kunnen gaan. Geef de hond op dat moment de ruimte die hij nodig heeft om de spanning te laten wegzakken.

Hoe zie ik dat een hond geaaid wil worden?

Heel simpel, Je laat je hand zien, komt de hond naar je toe, aai je hem, je wacht vijf seconden, zie je geen spanningssignalen en heeft hij de keuze mogelijkheid om zelf afstand te nemen. Dan weet je dat hij het prettig vindt. Natuurlijk heeft een hond ook graag genegenheid van jou. Die laat hij zien door uit zichzelf naar je toe te komen. Hij duwt met zijn hoofd tegen je aan, likt je hand of geeft je een poot. De ene hond houdt meer van knuffelen dan de andere hond.

Respecteer de persoonlijke ruimte van de hond.

Heel veel bijtincidenten vinden jaarlijks plaats doordat de persoonlijke ruimte van een hond niet wordt gerespecteerd. Incidenten waar kinderen of volwassenen bij betrokken zijn, wijst de schuldige vinger vaak richting de hond. Ligt de verantwoordelijkheid niet bij de hondeneigenaar zelf? Deze zou de hoeveelheid persoonlijke ruimte die zijn hond nodig heeft, eigenlijk moeten weten. Of ligt de verantwoordelijkheid bij ons volwassenen? Door beperkte voorlichting of verkeerde veronderstellingen weten mensen vaak niet beter. Ik denk dat hier nog heel veel winst te behalen valt, in het voordeel van de hond.

Weet jij wat het hondje zegt?

Als je kinderen vertelt wat de regels zijn om met een hond om te gaan. Zit de kans erin dat ze gewoonweg niet luisteren. Waarom…? Waarschijnlijk omdat jij er veel waarde aan hecht dat ze goed omgaan met een hond. Dit is dus wat bij mij thuis gebeurt. Mijn dochter is inmiddels ook deskundige op het gebied van honden, als het haar uitkomt. Hoe vaak ik moet uitleggen waarom een hond iets niet fijn vind…? Heel vaak. Ook krijg ik regelmatig de vraag; Hoe kan ik mijn kinderen op een goede manier voorbereiden op de komst van een hond?

Ik ben gaan kijken welke positieve en leuke manieren er zijn, om kinderen kennis te laten maken met de taal van de hond. Het boekje, Weet jij wat het hondje zegt? van Kimberly de Jong, was een schot in de roos! Dit boekje laat op een eenvoudige manier zien, wat honden fijn vinden en wat niet. Wat een geweldig leuk boekje om te geven of om te krijgen. Niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor diegene die het boekje voorleest zal dit boekje leerzaam zijn.

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This