Je leest het goed, honden die verslaafd zijn aan het drinken van water. Ergens in het verleden van deze honden is er een tekort geweest aan deze basisnood. Deze honden blijven drinken tot er geen druppeltje water meer in de bak zit. Ook voor deze honden is het belangrijk dat er 24/7 een bak met vers water staat. Een ‘waterverslaafde’ hond geef je vaker kleine hoeveelheden water. Door ervoor te zorgen dat er altijd vers water beschikbaar. Zal na verloop van tijd dit gedrag verminderen en uiteindelijk als vanzelf oplossen.

 Water is een basisnood die we onze hond niet mogen ontzeggen.

Mijn hond drinkt geen water, is dit erg? Dit was de vraag die Kitty mij afgelopen week stelde tijdens een Walk&Coach wandeling. Ongeveer een jaar geleden heeft ze Paloma geadopteerd uit Portugal. Paloma is kerngezonde dame(3). Honden uit het buitenland hebben een verleden. Het is op zijn zachts gezegd niet makkelijk informatie, als die er al is, te bemachtigen. Mogelijke oorzaak van het niet drinken zou kunnen zijn; dat ze niet/nauwelijks vers water ter beschikking had. Hier krijgt ze brokjes geweld in water. (dat kreeg ze bij gastgezin) Op deze manier krijgt ze het vocht wat ze nodig heeft binnen. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om ervoor te zorgen dat je hond meer gaat drinken.

 • Vervang de metalen drinkbak voor een van plastic.
 • Brokjes wellen in water.
 • Diner geven.
 • Geef het drinkwater een smaakje door een beetje zout-arme bouillon toe te voegen.
 • Sommige honden vinden het fijner om buiten te drinken.
 • Beloon je hond met je stem als hij uit zichzelf gaat drinken.
 • Zet op verschillende plaatsen een bak met vers drinkwater; slaapplek, favoriete plekje, waar hij eet, etc.

Hoeveel water heeft een hond per dag nodig?

 Om een idee te krijgen wat je hond gemiddeld per dag aan water nodig heeft. 

Per kilo lichaamsgewicht heeft een hond ongeveer 50ml water nodig.

Een middel grote hond van 20kg heeft dan 1 liter water per dag nodig voor een goede vochtbalans. De hoeveelheid is afhankelijk van het klimaat, voeding, lichaamsbeweging, medicijnen etc.

Stress drinkers.

Overmatig drinken van water kan veroorzaakt worden door stress. Stress zorgt voor een verhoogd cortisol gehalte in het bloed. Sommige honden worden op die momenten drukker. Dit zorgt er voor dat je hond gaat hijgen en overmatig gaat drinken.

Maar mijn hond heeft geen stress, hij heeft het heel goed hier. Dit is een antwoordt wat veel hondenliefhebbers zullen geven. Elke emotie, positief of negatief. Die jij bewust of onbewust uitdraagt, voelt jouw hond ook. Welke situaties in het bijzonder, bezorgen jou al ruim van te voren stress? Alleen al het bewust worden van deze gevoelens, is een teken dat je ze herkent. Probeer zo goed als het kan ontspannen te blijven. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft tijd nodig om deze negatieve gevoelens te transformeren naar positieve gevoelens. 

Alles waar ’te’ voor staat kan de balans verstoren en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. 

Wist jij dat..?

 • Een een hond alleen drinkt als hij een vocht tekort heeft? Daarom is het belangrijk dat je hond 24/7 een bak met vers water ter beschikking heeft.
 • Als je hond plotseling suf en lusteloos is, zonder dat er een aanleiding voor is. Kan dit een signaal zijn van uitdroging.
 • Een hond regelt zijn lichaamstemperatuur door te gaan hijgen als hij het warm heeft. Alleen in zijn voetzolen heeft hij zweetklieren.
 • Neem altijd vers water mee voor je hond. Mijn voorkeur gaat uit naar een geïsoleerde fles. Vooral in de zomer zorgt het water voor hydratatie en verkoeling.
 • De temperatuur buiten aangenaam kan aanvoelen. Dit is heel verraderlijk, ook dan kan een auto in een bakoven veranderen, met oververhitting en uitdrogingsverschijnselen (of nog erger) als gevolg. 
 • De waterbak iedere dag een schoonmaakbeurt nodig heeft.

Als je twijfelt, ga dan zeker naar je dierenarts. Die kan door een klein bloedonderzoek vaststellen of er aanwijzingen zijn voor nierschade. Het niet goed functioneren van de nieren kan ervoor zorgen dat er minder urine is. Honden die te weinig drinken en de urine donker van kleur is, hebben grotere kans op blaas- en nierstenen.

Deze blog zal voor sommige hondenliefhebbers een bevestiging zijn op hetgeen wat ze weten. Als ik je nieuwe inzichten heb gegeven in het gedrag van je hond, is dat natuurlijk helemaal geweldig! 

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This