In deze blog ga ik je meer vertellen over hoe je jou pup zindelijk krijgt en geef ik tips die je gemakkelijk zelf kunt toepassen.

Van nest naar gouden mandje.

Na drie weken verlaten de pups het nest zelfstandig. Dan zullen ze hun behoefte niet meer in het nest doen, maar erbuiten. Een hond zal van nature nooit zijn behoefte willen doen in zijn eigen nest. Rond de zevende week zouden de pups eigenlijk zindelijk moeten zijn. Het enige dat jij hem moet leren is, dat jouw huis een groot nest is. De pup zal in zijn nieuwe thuis moeten wennen aan alle nieuwe geuren en geluiden. Het vertrouwde nest is er niet meer. Dus zal hij eerst vertrouwen moeten krijgen in zijn nieuwe omgeving, voordat hij weet waar hij zijn behoefte mag doen. Als hij dit eenmaal weet, zal hij automatisch ervoor kiezen om zijn behoeftes buiten te doen.

Duidelijkheid en regelmaat.

Duidelijkheid en regelmaat zijn de toverwoorden die je pup het snelst zindelijk maken. Zodra je samen met je pup thuis komt begint de zindelijkheidstraining.

Hoe weet je dat je pup zijn behoefte moet doen?

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten. Hij snuffelt aan de grond. Deze is misschien nog wel het duidelijkst. Hij gaat rondjes draaien. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat hij een drolletje gaat draaien. Door je pup te observeren, leer je hem meteen beter kennen.

Wanneer moet een pup zijn behoeftes doen?

Een pup doet meestal zijn behoefte als hij wakker wordt, voordat hij gaat slapen, voor en na het spelen, moet hij waarschijnlijk ook een plasje doen. Dat is ongeveer iedere twee uur. ’s Nachts zul je waarschijnlijk ook een keer uit je bed moeten omdat je pup een plasje moet doen. Je kan er in het begin voor kiezen, als de situatie dat toelaat, om op deze momenten, hem direct naar buiten te laten. Zodat hij zijn behoefte kan doen. Kies je ervoor om binnenshuis de pup zindelijk te maken, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld trainingsmatjes. Als je samen met je pup naar buiten gaat, wacht je totdat hij zijn behoefte gedaan heeft.

Hoe kan ik mijn pup belonen?

Doet hij dat waar jij dat graag zou willen, dan beloon je hem met je stem of met een lekker voertje. Als je ziet dat hij een plasje gaat doen, kun je het gedrag versterken door er een woord aan te koppelen. Bijvoorbeeld; “ga maar plasje doen”.

Waarom heeft straffen geen zin?

Als je ziet dat je pup zijn behoefte heeft gedaan op een plaats waar jij dat liever niet ziet. Straf hem dan niet. In het begin zul vaker ongelukjes aantreffen. Door te straffen zal het langer duren voordat je pup zindelijk is.

Wil je nog meer tips over het zindelijk krijgen van je pup?

Maak dan een afspraak voor Puppy Coaching. Samen ga ik met jou een stap verder om met je pup een unieke band te creëren.

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This