Voordat je met je hond gaat wandelen, schiet jij als baas, bewust of onbewust, in de stress. Hopend op een rustig verloop van jullie wandeling. Je gaat wandelen op momenten of plaatsen, wanneer je verwacht dat er geen andere honden zullen zijn. Soms besluiten hondeneigenaren om helemaal niet meer te gaan wandelen.
Stress hoeft voor hond en baas geen probleem te zijn.
Moeilijke situaties kun je niet voorkomen, vermijden heeft vaak weinig zin. Een stressvrije omgeving creëren kost veel energie en in de praktijk is dit haast onmogelijk. De stress wordt hierdoor voor hond en baas alleen maar groter. Wel kun je erover nadenken in welke situatie jij je hond brengt. Het enige waar je controle over hebt, is jezelf. Alleen jij kunt voorspelbaarheid en controleerbaarheid geven aan je hond.
Samen in balans
In balans zijn, dat willen we allemaal. De balans voor jezelf zoeken is kan al lastig zijn. Nu klinkt dat mooi samen met je hond in balans… Het begint bij de baas. Lead by example oftewel, gedraag je ook zoals je wilt dat je hond zich gedraagt.
De Stress emmer
Er zijn drie factoren die niet te veranderen zijn en die bepalen hoe groot de stress emmer van een hond is:
- Het gedrag van de ouders
- Het welzijn van de moeder tijdens de dracht
- Het ras, aanleg en persoonlijkheid
Het dagelijks leven met alle prikkels en indrukken zijn ook belangrijke vullers van de emmer. Elke prikkel kan een aanleiding zijn voor een reactie die onder andere afhankelijk is wat jouw hond in het verleden over die prikkel geleerd heeft. Dan hoeft er niet veel te gebeuren of de emmer loopt over.
Wanneer je ondanks alles in een lastige situatie terecht komt, blijf rustig en wacht geduldig. Je hond zal merken dat jij rustig blijft en dat er niets aan de hand is. Door op deze manier leiderschap te tonen, steun en vertrouwen te geven krijgt jouw hond de keuze om zijn gevoelens van onzekerheid en stress, te transformeren naar gevoelens van vertrouwen, vreugde en rust.
Uitvallen naar andere honden
Wat je kunt doen op het moment dat je hond uitvalt naar andere honden? Houdt de lijn ontspannen, op een veilige lengte. Zodat je hond de keuze kan maken waar hij wil gaan staan. Doordat je jouw hond de mogelijkheid geeft om keuzegedrag te vertonen, zal zijn zelfvertrouwen groeien.
- Steun geven.
- Vertel of benoem dat het oké is, zeg verder niets.
- Geef vooral geen cue’s-commando’s op momenten dat je hond uitvalt. Je hond is waarschijnlijk dan zo in zijn drive, dat hij op dat moment niet zal luisteren.
- Probeer zo min mogelijk fysiek te corrigeren, dat zal eerder een negatief effect op je hond hebben.
- Is de situatie veilig, wandel pas verder als ‘de storm’ voorbij is geraasd. Je hond weer rustig is en de andere hond uit het zicht is verdwenen. Als de situatie niet veilig is, haal je je hond hier natuurlijk uit.
- Na het uitvallen kan het zijn dat je hond gaat snuffelen of uitschudden. Op deze manier kan je hond de opgebouwde spanning kwijt. Dit zijn kalmerende signalen. Een hond die stress heeft, geeft kalmerende signalen af door processen die plaatsvinden in het lichaam. De hond doet dit onbewust.
‘Aandachtspuntje’
Heeft jouw hond een ‘aandachtspuntje’ en denk je dat ik kan helpen? Stuur een berichtje en ik neem contact met je op!
Anne Suppers
Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Latest posts by Anne Suppers
- Je hond kennis laten maken met andere honden - juli 28, 2022
- 8 Tips voor een betrouwbare Recall - februari 20, 2022
- Waarom luistert je hond niet naar ‘kom hier’? - februari 3, 2022