Huidproblemen, is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij een hond. Bijna 20% heeft last van jeuk, overmatig haaruitval, eczeem of een allergie. Het is onmogelijk om in een blog alle huidproblemen te benoemen. De meest voorkomende heb ik in het kort beschreven.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Samen met de lever zorgt het voor de ontgifting van het lichaam. Huidproblemen kunnen ontstaan wanneer de darmen niet goed hun werk meer kunnen doen. Als de darmflora niet optimaal in balans is, kan de darmwand beschadigd raken en er schadelijke stoffen, schimmels en bacteriën in de bloedsomloop terechtkomen en de lever extra belast wordt met het verwerken van deze schadelijke stoffen.

Huidproblemen herkennen.

Huidproblemen komen op verschillende manieren tot uiting. Schilfers, kale plekken, wondjes, schuren, puistjes, korstjes en verkleurde huid worden veelal veroorzaakt door een huidprobleem. Honden die een huidprobleem hebben, likken overmatig  aan een poot, of schudden vaker hun kop. Dit zijn symptomen waarbij het huidprobleem al in een verder gevorderd stadium is. Ook een doffe vacht of een vacht die stinkt, kan duiden op een huidprobleem.

Wat is Atopie?

Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties. Bepaalde rassen zijn hier gevoeliger voor; West Highland High terriër, Boxer, Labrador, Golden retriever, Labrador retriever. Atopie is te vergelijken met hooikoorts bij een mens. Bepaalde allergenen worden ingeademd en de hond gaat hier heftig op reageren. Wij krijgen niesbuien, honden krijgen vooral jeuk en huidproblemen. Kale plekken rond ogen, ellebogen en poten zijn kenmerkend. Diagnose kan vastgesteld worden met een huid- of bloedtest. Als er atopie gediagnostiseerd is, kan deze op verschillende manieren behandeld worden.

Wat kan een oorzaak zijn van een huidprobleem?

  • Voeding. De hond kan allergisch zijn voor een ingrediënt in de voeding. Vaak voor het eerste levensjaar wordt dit zichtbaar, gekenmerkt door jeuk en een geïrriteerde huid op de buik en de ellebogen. Door een an-allergeen dieet gedurende 8-10 weken kan de dierenarts een diagnose stellen.
  • Pollen en huisstofmijt.
  • Vlooien. Als een hond vlooien heeft kan hij allergisch worden voor het speeksel van de vlo. In de oude wondjes gaat het speeksel zitten en dat veroorzaakt de jeuk.
  • Mijt. Als er overmatig zwart oorsmeer te zien is, kan oormijt de veroorzaker zijn. De mijt veroorzaakt jeuk en daarom kan de hond overmatig met zijn hoofd blijven schudden.
  • Schimmels en gisten. Door een verzwakt immuunsysteem krijgen schimmels en gisten een kans om zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld het oor van de hond. Dit kun je herkennen aan kale plekken met aan de rand schilfers. Schimmelinfecties kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen.

Door de jeuk blijft een hond zich krabben, likken, bijten of schuren. Zo kan er mogelijk een hotspot ontstaan.

Wat is een hotspot?

Het is een lokale ontsteking van de huid die verschillende oorzaken kan hebben. Een vlooien- of tekenbeet kan een oorzaak zijn. Honden met een lange, dikke  vacht of honden met een dunne huid hebben eerder kans op een hotspot. Het jeukt ontzettend en de hond likt er voortdurend aan. Er zijn twee soorten hotspot. Een oppervlakkige hotspot ziet er uit als een natte plek in de vacht met vuurrode huid bedekt met een laag gele etter. Dit is een vochtig eczeem dat al na enkele uren krabben of likken kan ontstaan. Behandel je dit niet tijdig, dan kan er een bacteriële infectie ontstaan. Een diepe hotspot is een bacteriële infectie van de haarzakjes. Als je een hotspot bij je hond ontdekt is het verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Een hond die likt of bijt, heeft altijd jeuk?

Een hond die last heeft van zijn maag, pijn aan zijn gewrichten, of ontstoken anaalklieren heeft kan dat tot uiting komen door overmatig te gaan likken of bijten. Dus een hond die overmatig likt of bijt betekend niet altijd dat hij jeuk heeft. Pijn en misselijkheid kunnen ook een oorzaak zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This