Zijn wij altijd vrolijk? Ook honden hebben gevoelens en emoties. Aan de houding van een hond kun je aflezen welke gevoelens hij op dat moment ervaart. Ga er dus nooit vanuit dat een hond altijd vrolijk is als hij kwispelt. Een hond kan ook angst hebben, onzeker of zelfs agressief zijn. Menig incident heeft zicht voor gedaan omdat mensen de waarschuwings signalen van de hond niet zagen. In plaats van afstand te nemen, zochten zij toenadering, met alle gevolgen van dien.

Hoe communiceren honden?

De belangrijkste communicatiemiddelen van de hond kun je verdelen in vijf groepen. Als je deze communicatiemiddelen leert lezen en begrijpen, zul je zien aan het gedrag en de houding, hoe de hond zich op dat moment voelt.

 • Visuele communicatie, de houding en positie van de hond, waarbij de staart heel belangrijk is.
 • De gelaatsuitdrukking, heeft de hond een gespannen of onstpannen gezichtsuitdrukking?
 • Akoestische communicatie, hier kun je aan horen hoe de hond zich op dat moment voelt. Het volume, hoogte van de toon en het aantal herhalingen geven betekenis aan het janken, blaffen, piepen, huilen, knorren, grommen en yellen.
 • Olfactorische communicatie is communicatie door middel van geur.
 • Tactiele communicatie, is heel belangrijk. Het aanraken tijdens het spel, de verzorging van de pups door de moeder, De tactiele communicatie zorgt voor veiligheid en geborgenheid.

De staart in verschillende soorten en maten.

Aan de stand van de staart kun je ook zien hoe een hond zich op dat moment voelt. Daar komt wel nog eens bij dat bijvoorbeeld een Husky of een Mopshond een krulstaart hebben. Dan moet soms twee keer kijken voordat je zijn neutrale houding van de staart ziet. In sommige landen wordt de staart nog gecoupeerd. Dan zie je niet meer hoe hij zich voelt. Natuurlijk zijn er ook nog de andere vormen van communicatie die samen het geheel vormen. Maar er zal een belangrijk deel van de communicatie wegvallen en dat zorgt bij andere honden en bij de mens voor miscommunicatie.

 • De aanzet van de staart is middelhoog en ontspannen, dat is zijn neutrale en ontspannen houding.
 • Heeft een hond zijn staart recht omhoog kun je ervan uit gaan dat hij alert is.
 • Een hoge staart, dat kan een opgewonden, dreigende hond of agressieve hond zijn. In sommige gevallen zou de hond kunnen aanvallen.
 • De staart tussen de benen zal een hond hebben als hij angstig of onzeker is.
 • Een lage staart zal een hond hebben wanneer hij zich niet op zijn gemak voelt.

De kwispel²

Een kwispel is niet zomaar een beweging en zal niet altijd de intentie tot vriendelijk gedrag hebben. Ik zal hieronder kort beschrijven welke vijf kwispels de hond heeft.

 • De brede kwispel. De hond kwispelt breed en de punt van de staart wijst naar zijn oren. Zijn hele lichaam beweegt soepel met hem mee, hele lichaam beweegt soepel met hem mee en de punt van de staart wijst naar zijn oren.
 • De lage kwispel. Deze vertoont angst. Hij probeert vriendelijk gedrag te laten zien, maar hij durft niet.
 • De propeller kwispel. De hond kwispelt met zijn staart in een draaiende beweging. Dit is ambivalent gedrag, vaak zie je dat bij honden die onzeker zijn. Het onzekere gedrag kan een positief signaal zijn.
 • De stijve kwispel. Een stijve kwispel heeft de betekenis van dreiggedrag. De houding van de hond is stijf. De staart is stijf en recht. Hij kwispelt met een hoog gedredragen staart.
 • De zwabber kwispel. Deze kwispel lijkt op de brede kwispel, maar is langzamer en de punt van de staart wijst niet naar de oren. De hond blijft zelf op afstand. Dit is een stopsignaal. Bij de zwabber kwispel kan agressie optreden. Als je niet beter weet, zou je denken dat de hond vriendelijk gedrag vertoont.

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This