Kennis laten maken met een andere hond doe je in een veilige en vertrouwde omgeving. Het liefst met een volwassen hond die in balans is. Niet alleen voor pups kun je deze tips toepassen. Ook als je een hond uit het asiel, buitenland of als tijdelijke opvang in huis hebt. Voordat je je hond kennis laat maken, is het belangrijk dat hij zich veilig voelt bij jou. Maak het moment niet te lang. Voor je gevoel kan de kennismaking te kort zijn. Positief beginnen en positief eindigen.

Lead by example

Als jij rustig bent, straal je dat ook uit naar je hond.

Wist je dat..?

Wist je dat honden eerst een emotionele band met elkaar moeten hebben om echt leuk met elkaar te kunnen spelen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Na ongeveer 3 ontmoetingen heeft je hond een emotionele band met de andere hond of ze tolereren elkaar. Het is nog altijd een misvatting dat een hond naar alles en iedereen sociaal moet zijn. Net zoals wij, hebben ook honden, vrienden en kennissen. 

Samen spelen

Kijk eens van een afstand naar het spel van de honden onderling. Hoe speelt jouw hond het liefste? Spelen ze samen of zie je meer eenzijdig spel? Eenzijdig spel is als er altijd een van beiden het onderspit moet delven. Dat is voor geen enkele hond leuk spel.

Wat is dan wel leuk spel?

Leuk spel voor honden is als je rollenspel ziet. Om en om elkaar achterna zitten. Elkaar uitvoerig besnuffelen. Regelmatig kijken ze van elkaar weg. Ook zul je zien dat er pauzemomenten tijdens het spel zijn. 

Pauzemoment

Een pauzemoment in het spel, kan een goed moment zijn om ze even uit elkaar te halen. Zo loopt de spanning niet onnodig te hoog op. Laat je het spel doorgaan, dan gaat dat meestal over in eenzijdig spel. Vaak is een korte pauze voldoende om daarna weer lekker verder te ravotten. 

Tijdens het spelen de honden ‘het laten uitzoeken’ of ingrijpen?

Het is niet altijd zo vanzelfsprekend dat honden een conflict zelf oplossen. Door steun te geven aan je hond op momenten dat hij jou nodig heeft, toon jij positief leiderschap. Zie je dat je hond 3 of meer verschillende spanningssignalen kort na elkaar laat zien, of een spanningssignaal veelvuldig laat zien. Dan bezorgt de situatie je hond stress.

Wat zijn spanningssignalen?

Spanningssignalen zijn heel korte en snel uitgevoerde gedragingen van de hond.

  • Neuslik, tong verlaat bek richting neus
  • Muillik, tong verlaat bek, lip wordt afgelikt
  • Geeuwen
  • Wegkijken, ogen wegdraaien
  • Pootje heffen, de voorpoot wordt opgetild
  • Weglopen, vluchten
  • Als je het oogwit bij een hond kunt zien, kan dit een teken van stress zijn
  • Een angstige hond heeft vaak zijn oren plat liggen
  • Blaffen, grommen, hijgen, trillen en krabben zijn signalen die angstige honden laten zien

Tip: De meest voorkomende kalmerende signalen staan heel leuk en duidelijk beschreven in het boekje Doggietaal.

Walk and Coach 

Een walk and coach wandeling geeft een verfrissende kijk op het gedrag van je hond. Ben je nieuwsgierig wat je hond jou nu echt verteld en wil je alles leren over het natuurlijk gedrag van je hond? Stuur mij een berichtje en ik neem contact met je op.

 

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This