Gaat jouw hond mee op vakantie, of gaat hij regelmatig mee in de auto? Voor jou heb ik tips en handige weetjes verzameld in een blog. Zo ga je veilig, goed voorbereid en comfortabel op weg. 

Check, check, dubbel check.

Een checklist, Wunderlist, to-do list, de dagelijkse lijstjes met dingen die je niet mag vergeten, dan kan een lijstje voor op vakantie niet ontbreken. Wat heb je nu echt nodig en wat niet? Luister vooral naar je eigen gevoel en neem de tijd om je goed voor te bereiden. Heb je nog nooit een lange autorit met je hond gemaakt, dan kan een beetje voorbereiding geen kwaad.

De auto als een no-go!

Zijn de korte ritjes of zelfs het zien van de auto stressvol voor je hond? Heb je alles al geprobeerd en de datum voor de grote reis komt steeds dichterbij. Dan kan een gedragsdeskundige je laatste redmiddel zijn. Vaak kan een frisse blik op de situatie en een paar toepasbare tips, afgestemd op je hond, ervoor zorgen dat je ontspannen op reis kunt gaan.

Wagenziek.

Een hond die bijvoorbeeld achterin de bagageruimte zit, ziet geen beweging, maar zijn hersenen en het evenwichtsorgaan registreren deze wel. Deze tegenstrijdige signalen kunnen ervoor zorgen dat je hond ziek wordt. Overgeven is niet het enige symptoom van wagenziekte. Hijgen, kwijlen, neuslik, trillen, onrustig of angstig zijn ook symptomen dat je hond wagenziek is. Het kan ook zijn dat je hond het fijner vind als hij naar buiten kan kijken. Het blinderen van de zijramen, zodat hij alleen nog voor- en achteruit kan kijken en een beetje frisse lucht tijdens de autorit kan ook helpen. Er zijn verschillende soorten medicatie, druppels en sprays op de markt voor wagenziekte. Vraag je dierenarts wat het beste voor jou hond is.

Inpakken en wegwezen..

Inpakken en wegwezen, dat kan jou onnodig stress bezorgen. Als je hond meegaat op vakantie, pak je ook een ‘koffer’ voor je hond in. 

 • Minimaal 21 dagen voor vertrek moet je hond gevaccineerd zijn.
 • Als je hond nog niet gechipt is, dan is nu het juiste moment omdat te doen.
 • Paspoort en gezondheidsverklaring van de dierenarts.
 • De adresgegevens van thuis en je vakantiebestemming in een kokertje aan de halsband van je hond.
 • In een aantal  Europese landen zijn er strenge regels met aanlijnen en het dragen van een muilkorf. In een aantal landen is er een verbod voor bepaalde hondenrassen. Soms heb je een verklaring van de dierenarts nodig of moet je de stamboom van je hond meenemen. Als door je op doorreis bent, check dan voor elk land, apart de regels. 
 • Opvouwbare drink-voerbak. Onmisbaar tijdens de reis, wandelingen en op je bestemming.
 • Voer..
 • Voldoende vers water.
 • Een koelmat.
 • Een bedovertrek voor over het meubilair van de accommodatie.
 • Handdoeken.
 • EHBO kistje met alles voor je hond. Inclusief tekentang.
 • Zijn eigen vertrouwde deken.
 • Favoriete speeltjes.
 • De borstel/kam voor de vachtverzorging.
 • Lange lijn en een looplijn. Tuigje en of halsband en in sommige landen ben je een muilkorf verplicht.

Eenmaal onderweg maak je elke twee of drie uur een plaspauze, even de benen en pootjes strekken. Hou je hond kort aan de lijn. De etensresten naast weg en het ongedierte wat daardoor wordt aangetrokken wordt vaak bestrijdt met gif. Pas op!

Fijn aan de lijn.

De wetgeving in bepaalde landen verplicht hondenbezitters tot het aanlijnen van de hond en het dragen van een muilkorf. Een looplijn van 2.5 meter en een van 7 meter, voor je hond iets meer ruimte te geven, zijn fijn voor mee te nemen. Als je je hond aangelijnd houdt op vakantie, dan is de kans op weglopen of verdwalen natuurlijk het kleinst. Maar je gunt hem ook zijn vrijheid om heerlijk rond te struinen in de natuur. Een halsband met een GPS-tracker zoals bijvoorbeeld Greta. Je kunt je hond real-time volgen, De app lokaliseert jouw hond op 3 meter nauwkeurig. Niet alleen voor je hond, maar ook voor je kinderen, auto, of waardevolle spullen kan Greta ingezet worden.

Veiligheid voor alles..

Veiligheid voor alles, zou je zo zeggen. Maar is dat ook zo? Er zijn verschillende mogelijkheden om je hond zo veilig en comfortabel mee te laten reizen.

 • Een tuigje welke je aan de autogordel vast kunt klikken, of door de gordel heen kunt halen. Zo heeft je hond een beetje bewegingsruimte, zonder dat het onveilige situaties kan opleveren.
 • Met een achterbank extender, krijg je meer ruimte doordat de achterbank naar voren toe benut kan worden. Het stuk tussen de twee voorstoelen wordt afgeschermd.
 • Een reismand, ideaal voor de kleinere rassen, zijn eenvoudig vast te klikken op de achterbank of op de bijrijdersstoel. Zet de airbag uit, als je hond voor in de auto meereist.
 • Heeft de bagageruimte jouw voorkeur, dan is een autokennel een veilige optie of wil je liever je hond ‘los’ in de bagageruimte. Dan kan een goed passend tuigje en een autorek een prima oplossing zijn.

Vakantie; Inspanning of ontspanning?

Een vakantie is voor ons meestal ontspanning, maar voor je hond is mee gaan op vakantie een inspanning. Nieuwe indrukken, een andere omgeving en klimaat, kunnen veel impact hebben op je hond. Je hond loopt over het algemeen meer op vakantie, dan als hij thuis is. Deze factoren allemaal bij elkaar opgeteld zorgen ervoor dat je hond vermoeid thuis komt. Voor sommige honden kan het zijn dat ze een dag nodig hebben om even bij te tanken en andere hebben een hele week nodig om bij te tanken. Laat je hond even bijkomen van de vakantie en geef hem voldoende rust. Jij kent je hond als geen ander!

 

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This