Hoe vaak kijk jij in de mond van je hond? Uit onderzoek blijkt dat hondeneigenaren dit te weinig doen. De verzorging van het gebit is essentieel voor een goede gezondheid.

80% van de honden ouder dan drie jaar, heeft last van gebitsproblemen.

77% van de hondeneigenaren weet niet dat zijn hond gebitsproblemen heeft.

Jarenlang heb ik als tandtechnicus, de gebitsproblemen van de mens verholpen. Door eens goed te kijken naar wat ik nu echt het allerliefste zou willen doen. Heb ik besloten het roer helemaal om te gooien. Zo kwam de opleiding tot hondengedragsbegeleider op mijn pad. Ik heb deze kans met beide handen aangenomen. Het geeft mij zoveel voldoening en energie om hondenliefhebbers inzicht geven in het natuurlijke gedrag van de hond.

Wat is mijn missie?

Het is dan ook mijn missie geworden om hond en mens gelukkiger te maken. Daarom een blog over het gebit, een onderwerp dat ik interessant zal blijven vinden. Tanden en de gebitsverzorging in het algemeen vind ik erg belangrijk. Misschien is het wel kleine obsessie van mij. Bij mij thuis moet iedereen eraan geloven, inclusief de honden.

Net zoals bij mensen, is het belangrijk om een heel leven lang te zorgen voor een goede mondhygiëne van de hond. Als je het gebit van de hond niet regelmatig controleert, kunnen er afwijkingen in de mondholte ontstaan. De bacteriën die zich rondom de aangetaste tanden bevinden, kunnen in de bloedbaan terechtkomen. Zo kunnen ze op andere plaatsen in het lichaam ook schade veroorzaken. Daar kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Waaronder hartklachten, lever- en nierproblemen.

Wat zijn de eerste symptomen van een slechte mondhygiëne?

De eerste zichtbare symptomen van een slechte mondhygiëne is de vorming van tandplak. Door een slechte mondhygiëne krijgen bacteriën de kans om zich te vermeerderen. In het begin heeft tandplak bijna dezelfde kleur als de tanden. Dit is het eerste stadium voor het ontwikkelen van mondziekten. Het volgende stadium is de vorming van tandsteen. Onder invloed van speeksel verkalkt het laagje tandplak. Tandsteen is geel, bruin van kleur en is niet met de hand weg te poetsen. Dit vraagt om een professionele reiniging van de tanden bij de dierenarts. Dit gebeurt onder narcose.

Door het ontstaan van tandplak kan het tandvlees gaan ontsteken. Normaal tandvlees is licht roze van kleur en kan pigment vlekjes bevatten. Ontstoken tandvlees is rood en opgezwollen. Bij aanraking gaat het tandvlees bloeden. Wordt dit niet behandeld kan de ontsteking zich uitbreiden naar het bot. Dit noemen we parodontitis. Een aantal signalen die honden laten zien als ze gebitsproblemen hebben staan hieronder.

Kijk eens in de mond van je hond.

 • Je hond stinkt uit zijn mond. Natuurlijk kan de hond iets gegeten hebben wat een slechte adem veroorzaakt.
 • Tandsteen is zichtbaar op de tandhalzen.
 • Er zitten tanden los of er zijn verkleuringen op de tand te zien.
 • Tandvlees bloed bij aanraking.
 • Veel drinken.
 • Verminderde eetlust, gewichtsverlies.
 • Het schudden van zijn kop of oorpijn kunnen signalen zijn.
 • Schuren over de grond met zijn kop.
 • Tandenknarsen.
 • De hond reageert geïrriteerd bij aanrakingen in de buurt van de mond.
 • Speelgoed of brokjes uit de mond laten vallen.

Een hond die pijn heeft, zal altijd een verandering in het gedrag laten zien.

Een konijnenoor met vacht is een natuurlijke tandenborstel voor je hond.

Een konijnenoor met vacht is een natuurlijke tandenborstel; hypo-allergeen, licht verteerbaar en geschikt voor honden van alle leeftijden. De vacht is een natuurlijke vezel voor de darmen en reinigt de darmwand. Een konijnenoor bevat geen conserveermiddelen, vulstoffen, kleurstoffen of chemicaliën of in vergelijking met een kauw staafje. Veel van deze kauw staafjes bevatten ijzeroxide, ijzersulfaat, kalium sorbaat, synthetische vitamines etc.

Preventieve oplossingen; voorkomen gebitsproblemen.

 • Brokjes, door het kauwen wordt het tandvlees en de tanden verzorgd en voorkom je gebitsproblemen.
 • Zeealgen poeder, dit lost tandplak op en voorkomt slechte adem. Dit meng je door het voer.
 • Alle gedroogde snacks met haren kunnen preventief tandplak voorkomen.
 • Hertengewei is een natuurlijk kauwbot voor je hond.
 • Een flostouw zorgt op een spelenderwijs dat het gebit gereinigd wordt.
 • Duurzaam kauwspeelgoed.
 • Oxyfresh Pets mondwater is verrijkt met zink en actief zuurstof. Deze doodt schadelijke bacteriën en zorgt voor een frisse adem. Dit is heel makkelijk in het gebruik, door een klein dopje bij het drinkwater toe te voegen.
 • Vingertandenborstel.
 • Zututh elektrische tandenborstel, de eerste tandenborstel die Scooby ok vindt.
 • Oxyfresh Pets tandpasta.
 • Dierenartsen raden aan om eenmaal per jaar het gebit van de hond te laten reinigen.

Tennisballen kunnen het afslijten van de tanden versnellen.

De buitenste laag van de tennisbal is gemaakt van wol. Zand, steentjes, hout en water die in de wol blijft zitten kunnen voor onherstelbare slijtage zorgen, als er veel meegespeeld en op gekauwd wordt. De Tuff Ball tennisbal is speciaal voor honden ontwikkelt. Deze heeft een dikkere binnenlaag en een buitenlaag van polyester die veilig is voor de tanden. Wordt jouw hond helemaal blij van een bal die alle kanten op stuitert, dan is een bal van Chuckit een goede keuze.

Hoe poets je de tanden van je hond?

Je hoeft echt niet tweemaal per dag te gaan poetsen. Dit is gewoonweg niet haalbaar. Hoe vaker je poetst, hoe beter de mondhygiëne zal zijn. Twee tot drie keer per week is voldoende om de vorming van tandsteen te voorkomen. Het is even uitproberen wat de hond het fijnste vindt. Lukt het niet met een tandenborstel, probeer dan eens een vingertandenborstel of een poetsgaasje. Verwacht niet dat je hond het de eerste keren allemaal toelaat.

 • Een hond vindt het niet altijd fijn als er aan zijn mond gezeten wordt. Begin dan eerst voorzichtig met het aanraken van binnen- en buitenkant van zijn mond met je vingers. Probeer zijn lippen omhoog te doen.
 • De mond van de hond hoeft niet helemaal open om de tanden goed te kunnen poetsen.
 • Net zoals bij alle andere oefeningen is het belangrijk dat je niets forceert.
 • Alle zichtbare tanden en kiezen aan de buitenkant kun je poetsen. De binnenkant van de tanden en kiezen, poetst jouw hond zelf met zijn tong.
 • Gaat dit goed, dan kun je verder gaan met de volgende stap. Doe een beetje hondentandpasta op je vinger en poets het tandvlees en de kiezen van de boven- en onderkaak.
 • Nu ben je bij de laatste stap aangekomen. Maak poetsbewegingen met de tandenborstel van boven naar onder. Begin bij de kiezen en hoektanden. De snijtanden komen als laatste, als de kiezen en hoektanden zonder probleem gepoetst kunnen worden.
 • 2-3 keer per week 60 seconden poetsen.

Poets je het gebit van je hond al optimaal?  Het blijft belangrijk om minimaal één maal per jaar door de dierenarts een controle te laten doen. Dus zie je signalen die wijzen op mogelijke gebitsproblemen, ga dan altijd naar je dierenarts voor advies.

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This