Samen wandelen geeft gevoelens van plezier en rust geven. Dat is in ieder geval de intentie. Soms geeft het een gevoel van moeten, niet van graag doen. Andere mensen vinden dat wij drie of vier keer per dag met de hond moeten wandelen. Anders doen we de hond tekort. Doen we onszelf of de hond wel een plezier ermee? Dan is het gevoel wat wringt, zijn we niet te saai? Iedere dag hetzelfde rondje.

Voorspelbaarheid en duidelijkheid.

Uiteindelijk is het enige wat de hond van ons verlangt is voorspelbaarheid en duidelijkheid. Voorspelbaarheid is essentieel voor het welzijn van je hond, omdat het een grote rol speelt bij het verminderen van angst en stress. Veel eigenaren denken dat ze hun hond veel plezier doen met wisselende wandelroutes. Denken we dit voor ons zelf, of voor de mensen om ons heen die duidelijk hun mening willen uiten als we wandelen met onze hond.

Oordelen.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals voor veel situaties geldt. Heb je het zelf niet ervaren, dan is het eenvoudig een oordeel over een ander te hebben. De ene hond kan makkelijker met prikkels omgaan dan een ander. Met een mopshond wordt eerder rekening gehouden dan met een Rottweiler. Het tegenovergestelde is dus ook waar. Toch lijkt het zo dat wij mensen meer kijken naar wat anderen van ons denken dan dat wij luisteren naar ons eigen gevoel. Ga je met je stabiele, super verzekerde, bomproof Mopshond naar een nieuwe omgeving. Ruikt, hoort en ziet hij iedere keer weer andere prikkels. Daar zul jezelf niks vreemds aan opmerken. Je neemt je hond overal mee naar toe en dat is gewoon zo.

Wat verwachten wij van onze hond?

De Rottweiler zien we het liefst waakzaam en super sociaal in omgang met anderen. We willen het beste van alle twee de werelden. Een staart tussen zijn benen en onzeker gedrag, dat is niet wat wij willen zien. Stress schiet naar de voorgrond, bij ons en de hond. In plaats dat wij steun aan onze hond bieden, zijn we bezig, wat andere mensen van onze hond verwachten.

Dan kun je je wel voorstellen dat deze situaties kunnen escaleren. Je weet diep van binnen dat de situaties en de prikkels voor je hond teveel zijn maar door niet je gevoel te luisteren en te veel ermee bezig zijn wat anderen denken; als ik hem overal vandaan houd, kan ik niks meer. (Nog altijd die grote vinger wijzend op jouw; jij moet wandelen, iedere dag, anders doe je je hond tekort).

Het bekende sneeuwbaleffect zal zijn werk doen. Als jij de signalen van je hond negeert in plaats ervan te anticiperen en rekening te houden met de gevoelens van je hond. Zal het reactief reageren en uitvallen naar iets, uiteindelijk resulteren in uitvallen naar alles en iedereen.

Maak jij bewust tijd voor je hond?

Wandelen op de automatische piloot, het liefst nog met de mobiele telefoon in de hand, dat heb jezelf waarschijnlijk niet eens in de gaten. Zolang je hond niet uitvalt of geen gekke dingen uitspookt. Loop je samen je rondje, thuisgekomen, heb je gedaan wat van je verwacht wordt dan is het ook klaar.

Connectie.

Connectie maken met je hond, dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Heb je een half uur bewust gewandeld met je hond. Volledig met je gedachten en aandacht bij jouw hond. Dit zal ervoor zorgen dat de band sterker wordt. Dit zal uiteindelijk meer voldoening geven dan vier keer per dag tien minuten, even snel een blokje om.

Hoeveel beweging heeft een hond nodig?

Als je alleen al kijkt naar de raskenmerken en grootte van de hond. Zijn er zeker verschillen. Er zijn honden die gelukkig zijn als ze aan de lijn uitgelaten worden, maar sommige honden hebben het echt nodig om even los te kunnen lopen. Belangrijk is, kijken naar het welzijn van je hond, wat heeft hij nodig? Het kan zijn dat je hond na een lange wandeling nog steeds super actief is. misschien heb je dan te veel van hem hebt gevraagd. Hij is dan over zijn grens gegaan, in plaats van nog meer activiteiten aan te bieden. Kunnen wij leiderschap tonen en de rust aanbieden die hij nodig heeft.

Aandachtspunten.

  • Hoe lang een pup mag lopen is sterk afhankelijk van de grootte. Vuistregel die je kunt aanhouden; vijf minuten per maand dat hij oud is. Uitgegaan van vier wandelingen per dag. Daarnaast ga je natuurlijk vaker naar buiten om je pup een plasje te laten doen. Dit staat er los van.
  • Honden van een maand of twaalf pas naast de fiets laten lopen, dit in rustig tempo opbouwen. De volledige ontwikkeling van een stevig skelet kan tussen de tien maanden en anderhalf jaar duren.
  • Extreme inspanningen bij warm weer vermijden.
  • Heeft je hond overgewicht; krijgt hij voldoende beweging, kijk een naar de hoeveelheid voer wat hij krijgt of misschien past een andere voeding beter bij je hond.
  • Regelmaat, zeker voor een oudere hond. Mag hij door de week iedere dag een half uurtje wandelen en in het weekend laat je hem anderhalf uur uitrazen op het strand, kan dat voor blessures zorgen.

.

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This