Snuffeltuinen iniatiatief Nederland is een actie van Birgitta Geerlings. Haar doel; het belang van ruiken/snuffelen van honden onder de aandacht te brengen. Hoe meer snuffeltuinen, hoe meer honden hun neus kunnen gebruiken waarvoor hij bedoeld is. 

Waarom snuffelt een hond?

Een hond snuffelt, omdat hij wil weten hoe de gemoedstoestand van de andere hond een eindje verderop is. Door te snuffelen kan een hond die onzeker is minder heftig reageren op een andere hond. Doordat hij meer informatie heeft verkregen door te snuffelen. Dat geeft voorspelbaarheid en controleerbaarheid.

Is dit iets voor mijn hond?

Heb je een een hond die  bang, verlegen, niet sociaal, graag snuffelt, niet los kan lopen of eentje met jachtinstinct? Alle honden zijn welkom in een snuffeltuin. Ruiken vermindert het stressniveau van een hond en dit helpt ook zijn immuunsysteem sterk te houden. Door de positieve ervaringen die het snuffelen in een snuffeltuin geeft, zorgt ervoor dat de  zelfstandigheid en zelfverzekerdheid vergroot wordt.

Er gaat een wereld voor je hond open.

Voor sommige honden is een nieuwe omgeving, vreemde mensen heel spannend. Misschien heeft je hond zo zijn neus nog niet eerder gebruikt. Zonder iets te moeten, kunnen en mogen honden in een snuffeltuin vrij rond lopen. De neus is het meest ontwikkelde zintuig bij een hond. Het is een waar genot om je hond met zijn neus de omgeving zien te verkennen. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan de relatie tussen baas en hond.

Hier mag je hond gewoon hond zijn..

  • Dat betekent voor de baasje loslaten…
  • Laat je hond vrij loslopen en genieten van deze ervaring.
  • Neem afstand en grijp alleen in als het echt nodig is.
  • Zeg niets maar dan ook helemaal niets.
  • Het kost een hond veel goede energie om al dat snuffelen te kunnen verwerken.
  • Je hond zal moe en voldaan zijn na zijn avontuur in een snuffeltuin,.

Wat kost een bezoek aan een snuffeltuin?

Elke snuffeltuin biedt jou als hondenliefhebber de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te geven. De eigenaar van de snuffeltuin bepaalt zelf aan welk goed doel voor honden hij wilt steunen.  Zo maak je niet alleen jouw hond gelukkig maar ook andere honden.

Wil je meer weten waar en wanneer je een snuffeltuin kunt bezoeken?

Wil je zelf je tuin beschikbaar stellen als snuffeltuin?

Laat je hond zijn neus gebruiken waar hij voor bedoeld is.

Je hond zal veel minder stress ervaren en jij uiteindelijk ook!

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This