Als het gedrag van je hond veranderd, kan dat verschillende oorzaken hebben. Pijn of jeuk veroorzaken veel stress bij een hond. Door als eerste een check-up door de dierenarts te laten doen, kan de eventuele oorzaak van het ongewenst gedrag worden gevonden. Evengoed is het fijn, als je te horen krijgt dat je hond kerngezond is. Een weloverwogen tweede stap zou kunnen zijn, inzicht en advies te vragen van een gedragsdeskundige.

Hoe reageert het lichaam van de hond op stress?

Bij alle soorten emoties komt adrenaline vrij in het lichaam. Denk aan; stress, vreugde, verdriet, pijn. Ook door lichamelijke inspanning stijgt het adrenaline niveau. Het adrenaline niveau in het lichaam van de hond is veranderlijk. Zo lang de hond de mogelijkheid krijgt voldoende rust te nemen, daalt het adrenaline niveau weer naar normale waarden en is er niets aan de hand.

De hond komt pas in de problemen als hij niet voldoende tijd krijgt om het adrenaline niveau tot normale waarden te laten zakken. Dit kan niet alleen ongewenst gedrag veroorzaken, maar ook gezondheidsproblemen. Door voortdurend stress te ervaren, verzwakt het immuunsysteem significant, wat het risico op gezondheidsproblemen vergroot. Dan is er sprake van chronische stress.

Wat veroorzaakt chronische stress bij honden?

Chronische stress kan mede veroorzaakt worden door trauma of omdat de hond overvraagd is. Overvraging is het teveel en/of te snel lichamelijk/geestelijk belasten van de hond. Denk aan fietsen, hondentraining of het maken van urenlange wandelingen. Je wilt het graag als hondenliefhebber allemaal goed doen.

Een hondeneigenaar met een jonge of volwassen hond die energie voor tien heeft, krijgt vaak het advies te om nog meer te ondernemen. Wat je hond eigenlijk nodig heeft is RUST. Vergelijk het met jonge kinderen. Daar moeten ouders soms ook voor op de rem trappen. Om ervoor te zorgen dat ze niet over hun eigen grens gaan.

Leiderschap tonen door begrenzing.

Nog niet zolang geleden heb ik de puppy fases van Bikkel allemaal mogen ervaren. De bekende vijf voor zeven momentjes, dat hij van gekkigheid niet meer wist wat hij deed. Zitten nog vers in het geheugen. Dit gedrag vertoonde Bikkel omdat hij overprikkelt was. Door Bikkel te observeren, ging ik steeds eerder de spanningssignalen zien. Op die momenten toonde ik leiderschap. Ik begrensde Bikkel in zijn gedrag, door rust te creëren.

De hoeveelheid prikkels die Bikkel nodig heeft om overprikkelt te raken, is iedere dag verschillend. Ik weet dat ik hem alleen met een boswandeling een plezier doe. Dat ik niet alle lastige situaties voor Bikkel kan vermijden, is logisch. Maar wat doe je als een hond van 60+kg, het als zijn plicht voelt, om zijn kwaliteiten als bodyguard te tonen. Door inmiddels haarfijn zijn spanningssignalen op te merken. Weet ik wanneer het beter is om een situatie uit de weg te gaan.

Veel mensen hebben ontzag of beter gezegd angst voor deze knuffelbeer. Hij heeft het inmiddels tot een kunst verheven om deze mensen de stuipen op het lijf te jagen. In dit uitval gedrag, zie ik een onzekere Bikkel. Die even geen raad weet, hoe om te moeten gaan met deze situatie. Ik sta daar dan, door niet iets te doen, tot de storm over is. Met menig afkeurende blik, dat ik niets doe. Dan er alleen maar voor Bikkel te zijn.

Verbinding door wederzijds vertrouwen.

Ik ben persoonlijk van mening dat straffen of corrigeren van ongewenst gedrag niet werkt. Het mooiste wat er tussen mens en hond kan zijn is verbinding door wederzijds vertrouwen. Hondenliefhebbers worden onvoldoende voorgelicht en bewust gemaakt over de voor- en nadelen. Tijd, liefde, geduld en energie die er nodig is om een hond op te voeden. Ik ben ervan overtuigd dat iedere hondenliefhebber het beste voor heeft met zijn hond.

De stress van hondeneigenaren.

 • De voornaamste reden waarom een hond gekocht wordt is plezier, trainen, wandelen, samen erop uit. De realiteit is echter anders.
 • De mening wat andere mensen vinden en denken over jouw hond. Dit is een hele grote stressfactor voor de hondeneigenaar zelf.
 • De mogelijkheid dominantie gedrag te gaan vertonen. De hond krijgt daardoor een zeer beperkte keuzevrijheid.
 • Onderliggende spanning in de relationele sfeer. Het niet eens zijn over de keuze van het ras. Het verschil in denken over de manier van opvoeden.
 • Het sociale leven komt onder druk te staan, omdat het niet meer mogelijk is om bezoek te ontvangen en/of de hond alleen te laten.
 • Het verkrijgen van ongevraagd advies. Dit proberen toe te passen. Resultaat is dat het ongewenst gedrag verergert.
 • Het volgen van een cursus, is vaak in strijd met de eigen gevoelens. De druk om je hond ‘op tijd’ te socialiseren is groter. Plus de bijbehorende stress deze succesvol af te ronden.

Dit veroorzaakt gevoelens van boosheid, frustratie, woede en onbegrip. Deze gevoelens beïnvloeden het ongewenst gedrag van de hond.

Verplaats je eens in de gevoelens van je hond.

Het (onbewust) opzoeken van lastige situaties. Veroorzaakt enorm veel stress bij de hond. Heb je enig idee welke gevoelens, je teweeg brengt bij je hond?

 • Als je hem vastbindt voor de bakker.
 • Omdat het niet anders gaat moet je hond een dagdeel alleen thuis blijven.
 • Je kinderen nodigen net iets meer vrienden uit dan gebruikelijk.
 • Allemaal maken we ons wel eens schuldig door ongevraagde knuffelsessies te geven.
 • Het verplicht socialiseren in een puppy cursus.
 • De uitlaatservice wat zo gezellig voor de hond is.
 • Zo kan ik nog wel even doorgaan….

Lastige situaties opzoeken of vermijden?

Natuurlijk is het niet mogelijk om elke situatie die stressvol kan zijn voor je hond te vermijden. Door inzicht te verkrijgen in het natuurlijke gedrag van de hond, ga je de spanningssignalen herkennen. Door het gedrag te leren lezen, begrijp je hoe honden denken en voelen. Belangrijk is altijd om naar de context te kijken, waarin je een signaal waarneemt.

Daar waar de ene hond nog niet voor opkijkt, ontstaat er totale paniek bij de andere hond. De mate van stressgevoeligheid bij honden is mede afhankelijk van de raskenmerken, erfelijkheid en ervaring. Door leiderschap, voorspelbaarheid en controleerbaarheid te geven aan je hond, kunnen gevoelens van angst en onzekerheid transformeren tot gevoelens van vertrouwen. Het enige wat je nodig hebt is geduld en tijd.

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This