In deze blog ga ik je een aantal tips&tops geven over de aankoop van een puppy.  Deze tips&tops zullen ervoor zorgen, ik spreek uit eigen ervaring, dat je niet in de eerste de beste valkuil loopt van een broodfokker.

De roze puppy wolk.

Gezonde spanning, je enthousiasme om naar misschien wel je toekomstige pup te gaan kijken, kunnen ervoor zorgen dat je dingen over het hoofd ziet. Dit kan je al overkomen als je kijkt naar een advertentie met een leuke foto van een nestje pups. Je bent verkocht. De roze puppy wolk is gearriveerd.

Een advertentie spreekt boekdelen.

Als je een advertentie ziet met een puppy die je leuk vind, let er dan op dat de foto ’s duidelijk zijn. Dat de inhoud van de advertentie uitvoerig beschrijft wat het voor een nestje is. Wat kom je nu al te weten van de moeder en eventueel vader? Google (weet alles;))ook altijd even checken.

Zo herken je een broodfokker.

Als je te maken hebt met een broodfokker, dan zul je eerder slechte berichten zien. Vaak zie je dan dat meerdere nestjes tegelijk worden aangeboden. De Alarmbellen moeten dan zeker afgaan. Als de advertentie glansrijk door de keuring is gekomen, wordt het tijd om contact op te nemen met de fokker, voor een eerste bezoek aan het nest. Als je op bezoek gaat om naar het nestje te gaan kijken, check dan de volgende punten:

Check, check, dubbelcheck.

  • Is de moeder en eventueel de vader aanwezig bij het nestje? Zijn de ouders getest op erfelijke afwijkingen en kan de fokker officiële papieren laten zien. Vraag hoe oud de moeder is en hoeveel nestjes ze al heeft gehad.
  • Wat is je eerste algemenen indruk van de puppy’s? Zijn ze levendig, nieuwsgierig, niet te angstig. Hebben ze heldere oogjes en schone oren.
  • Het is van belang dat de pups opgroeien in een schone huiselijke omgeving. Dat zorgt er mede voor dat de pups goed kunnen socialiseren en kunnen opgroeien tot een evenwichtige volwassen hond.
  • Ga minimaal 2 keer langs bij het nest voordat je een puppy mee naar huis neemt. Bij een betrouwbare fokker zul je nooit meteen hoeven te beslissen, welke pup je zou willen hebben.
  • Koop alleen een puppy die ingeënt, ontwormt, gechipt en geregistreerd staat op de naam van de fokker.
  • Vraag altijd duidelijk na, met hoeveel weken je de puppy mee naar huis mag nemen. Wettelijk gezien mag de pup pas bij zeven weken bij de moeder weg. Acht weken is ongeveer de leeftijd dat de meeste fokkers de pups meegeven.

Socialiseren is altijd al onderwerp van gesprek geweest. Als mensen de pup een aantal weken later  krijgen, is er soms de misvatting dat de socialisatie in deze belangrijke periode niet meer valt in te halen. Iedereen vindt hier natuurlijk iets van. Ik ben van mening dat het allerbelangrijkste tijdens de socialisatie is, dat de pup zo veel mogelijk positieve gevoelens ervaart. Als het gezin inzicht heeft in het gedrag van de hond en hem begrijpt, kan een hond sociale vaardigheden bijleren.

Jouw puppy verdient de beste start.

Het is zover, je mag je puppy verwelkomen in zijn nieuwe thuis. Wat krijg je van de fokker mee? Denk aan paspoort, de brokjes die de pup gewend is, een stukje stof met de geur van het nest, informatiefolders. Dan weet je wat je al in huis moet hebben, zodat je niet in de stress schiet op de dag dat je de puppy gaat ophalen. Dit lijkt allemaal zo vanzelf sprekend, maar iedereen kan op die roze puppy wolk terecht komen.

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This