Tools die jou gaan helpen om jouw loslopende hond weer terug te laten komen. Dit geeft zoveel rust en vertrouwen tijdens het wandelen. Nooit meer in de paniek-modus als je hond er vandoor gaat. Dat wil jij toch ook?

Loslaten hoe doe je dat?

Loslaten, is vertrouwen geven aan je hond. Zo krijg je ook vertrouwen terug. Elkaar vertrouwen gaat niet van vandaag op morgen, dat heeft tijd nodig om te groeien. Karaktereigenschappen van je hond, maar ook die van jou, kunnen voor twijfel en onrust zorgen. Loslaten lijkt dan onmogelijk. 

Tools voor jouw loslopende hond terug te laten komen.

  • Alles begint en eindigt met de FOCUS krijgen van je hond. Als je hond nog aangelijnd is, kijkt hij regelmatig naar jou, wacht hij met verder lopen? Dan heb je zijn FOCUS.
  • Ga je hond niet proberen te vangen. Dan ontstaat er een soort van spel. Het graaien naar je hond zorgt er uiteindelijk voor dat hij moeilijker uit vrije wil naar jou toe komt. Niet alleen bij het aanlijnen, als hij los is geweest, maar het kan zelfs zover komen, dat je hond zijn tuigje of halsband niet meer laat aan- of omdoen.
  • Roep 1x zijn naam. Wanneer? Als je zijn FOCUS hebt, dat is het moment dat hij naar jou kijkt. Dan weet je zeker dat hij je gehoord heeft. Ga je vaker zijn naam roepen, dan veranderd bewust of onbewust je stem. De emotie wat jij in het roepen van zijn naam en misschien nog wel een of meerdere commando’s laat voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je hond niet meer begrijpt wat jij van hem wilt. Dan komt je hond in conflict met zichzelf en uiteindelijk ook met jou.
  • Als je hond tijdens het loslopen naar je toekomt gelopen, lijn je hem voor korte stukjes aan. Als je hem naar je toe laat komen aan het eind van de wandeling en dan aanlijnt, betekent dat voor je hond, het einde van alle plezier.
  • Straf je hond nooit! Hoe lang het ook duurt voordat hij eindelijk weer bij je is. Hoe boos of gefrustreerd je ook bent. Dan zal hij waarschijnlijk de volgende keer helemaal niet meer komen. Je hoeft er zeker geen feestje van te maken als hij eindelijk bij je is. Klik je hond aan de lijn en vervolg je wandeling.
  • Bij de ene hond is het jachtinstinct meer aanwezig dan bij een andere hond. Focus krijgen van een hond die in zijn jachtmodus zit, is bijna onmogelijk. Laat je hond dan ook niet los in een gebied waar wild is.
  • Als je hond aan het spelen is met andere honden. Wacht op een pauze moment in het spel, dan krijg je ook zijn Focus.
  • ‘Kom hier” een fluitje van een cent. Een hondenfluit gebruiken is een kwestie van goede timing. Door middel van klassieke conditionering, ga je het “kom hier” vervangen voor een fluitsignaal.
Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This