Verlatingsangst is een angst die veel honden hebben. Vaak weet je het nog niet eens dat je hond verlatingsangst heeft. Je gaat de deur uit, hond rustig in de mand met iets lekkers. Niks aan de hand. Meestal kom je erachter omdat iemand anders je erop attendeert dat je hond huilt en blaft als je weg bent. Het kan ook zijn dat je thuiskomt en een plasje aantreft, of één grote ravage. Niet alleen kunnen blijven is een groot probleem. Maakt niet uit of je het nu van de kant van de eigenaar bekijkt of die van de hond. Het welzijn van de hond moet voorop staan. Alleen zijn bezorgt de hond veel stress en is dus ongewenst.

Waarom heeft mijn hond verlatingsangst en een andere hond niet?

Als pup te veel en te lang alleen gelaten. Honden kunnen in het algemeen weinig zelfvertrouwen hebben. Verwaarlozing of mishandeling. Verschillende eigenaren en uiteindelijk toch in een asiel terecht komen. Alles behalve bevorderlijk voor het welzijn van een hond, niet gek dat deze honden zich zo gedragen.

Een hond die jarenlang geen vreemd gedrag heeft vertoont, kan nu opeens geen seconde meer alleen zijn. Onverklaarbaar? Nee, er kan iets veranderd zijn in de vertrouwde omgeving van hond. Iemand gaat uit huis wonen, nieuw werk of plotseling een andere dagindeling. Allemaal dingen waardoor de hond langer alleen is en stress de overhand neemt. Ontstaat er verlatingsangst.

Wat kun jij eraan doen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, om je hond het vertrouwen terug te geven dat je ook weer terug komt. Een manier dier zeker niet gaat helpen is straffen. Hij zal de straf gaan associeren met het alleen blijven. Hierdoor wordt de angst alleen maar groter.

In deze blog geef ik je een aantal tips. De eerste tip, zet een tablet in de ruimte waar de hond zich bevindt als hij alleen is. Een fijne app hiervoor is bijvoorbeeld Presence, dit is een gratis bewegingsmelder, die je een bericht stuurt naar je telefoon als er beweging of geluid wordt waargenomen. Een pup jonger dan drie maanden kan niet lang alleen zijn. Dit zul je langzaam moeten opbouwen, om later problemen te voorkomen. Een hond die al iets ouder is, een hond uit een asiel of buitenland heeft waarschijnlijk onder stress gestaan. Deze honden hebben ook tijd nodig om aan de nieuwe omgeving te wennen en leren alleen te blijven. Hieronder staan een aantal praktische tips, hoe je verlatingsangst kunnen voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen.

  • Neem minmaal een week vrij als je een pup aanschaft.
  • Je pup heeft zijn rust momentjes nodig. Je kunt hier handig gebruik van maken om een veilige en comfortabele ruimte te creëren. Een grote bench, een puppy-ren of een combinatie van beiden. Dan wordt dit zijn vertrouwde plaats. Dus als je thuis bent, zet je je pup in de veilige en comfortabele ruimte om te rusten. Zo went je pup aan het alleen zijn. Soms ben in het zicht en soms niet. Dan zal je pup niet direct in paniek raken als je even weg bent.
  • Voor een pup valt zijn vertrouwde omgeving weg. Het zijn al veel nieuwe indrukken die je pup opdoet als je hem verwelkomt in zijn nieuwe thuis. Overdag tussen de slaapmomenten heen, zal je pup door jouw aanwezigheid zich niet alleen voelen. Als je hem ’s nachts alleen in een bench laat valt in een keer alles weg. Door een bench in je slaapkamer te zetten en je pup jouw aanwezigheid voelt, kan dit later problemen voorkomen.
  • De eerste week kan een pup echt niet lang alleen blijven. Geleidelijk aan kun je de tijd verlengen, zodat hij gewent raakt aan het alleen blijven.
  • Zorg dat je plan B al klaar hebt, voordat je je pup verwelkomt. Plan B, is zorgen voor een oppas. Voor het geval dat je vrije dagen erop zitten en je pup nog niet zolang alleen kan blijven zoals je gehoopt had.
  • Als je weggaat, laat je pup in een veilige en vertrouwde omgeving achter. Probeer met niet al teveel drukte weg te gaan. Zeg terloops tegen je pup dat je weer terugkomt en ga dan rustig de deur uit.
  • Geef je pup iets waar hij het eerste half uur mee bezig kan zijn. Bijvoorbeeld een gevulde Kong of een snuffelmat.

Negatieve gevoelens transformeren naar positieve gevoelens.

Als een hond hebt die al verlatingsangst heeft, vraagt het enig management om succesvol te zijn. De negatieve gevoelens die de hond ervaart als hij alleen is te transformeren naar een goed gevoel, kost tijd. Als je eenmaal besloten hebt, dat je jouw hond dit verdriet niet meer wilt aandoen. Kan je hond niet meer alleen blijven. Pas als hij helemaal ontspannen is en er geen negatieve gevoelens meer zijn. Is er weer vertrouwen en kan de hond geleidelijk aan, weer alleen gelaten worden. Wil je meer informatie, heb je nog vragen? Aarzel dan niet, neem vandaag nog contact met mij op. Ik help je graag verder!

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at Anne Suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This