Rond de jaarwisseling veranderd je anders zo lieve hond, in een ongeleid projectiel. De angst voor vuurwerk uit zich door te piepen, blaffen, janken, vernielzucht, onzindelijkheid.. Dit jaarlijks terugkerend probleem laat je het liefst zo lang mogelijk voor wat het is. Het is niet zo dat de angst van jouw hond je niks doet, in tegendeel. Jij schiet waarschijnlijk net zo in de stress-modus als je hond. Ieder jaar promoten dierenartsen en dierenspeciaalzaken weer iets nieuws om jouw hond zonder angst het het nieuwe jaar in te laten gaan. Het laatste wat je wil is dat je hond zo onder invloed is van de medicatie, niet meer in staat is om te reageren.

Hoe ontstaat angst voor harde geluiden?

Voor een pup zijn harde geluiden nog onbekend. Vanaf dat een pup drie weken oud is, begint de socialisatiefase. Als ze in deze fase ergens van schrikken, herstellen ze meestal zonder daar een trauma aan over te houden. Als je pup twaalf weken is begint een nieuwe fase. Je zult merken dat je pup veel schrikachtiger is, dan een paar weken geleden. In deze fase zal een pup minder snel herstellen van een vervelende gebeurtenis. In deze fase koppelt je pup aan elke situatie die hij op dat moment ervaart, positieve of negatieve gevoelens. Angst voor harde geluiden ontstaat doordat een pup, zo geschrokken is van een geluid, hij alle andere vergelijkbare geluiden associeert met die gebeurtenis, zogezegd generaliseert.

Dit is de oplossing voor honden met vuurwerkangst.

Ik heb voor jou de oplossing! Om je hond aan vuurwerk of andere harde geluiden te laten wennen, maak ik gebruik van counter-conditionering. Door gebruik te maken van counter-conditionering, leert de hond dat het geluid van vuurwerk ook met een positief gevoel geassocieerd kan worden. Door tijdens het oefenen op de achtergrond, (heel zachtjes) geluidsfragmenten van vuurwerk af te spelen en te belonen met iets lekkers, wat je alleen op deze momenten geeft. Dan zal hij dat goede gevoel koppelen aan het geluid van vuurwerk. In het begin staat het volume heel laag. Stap voor stap zet je het volume hoger. Zie je dat de hond spanningsverschijnselen vertoont, ga je weer een stap terug. Deze methode zorgt ervoor dat zijn angstgevoelens zullen verminderen.

Maak het voor jezelf en de hond niet te moeilijk.

Hieronder staan nog enkele tips geven om de jaarwisseling zo aangenaam als mogelijk te maken.

  • Negeer je hond niet! Geef je hond steun.
  • Alleen je aanwezigheid al, kan heel veel voor je hond betekenen.
  • Probeer zelf je innerlijke rust te bewaren.
  • Als de hond zich gaat verstoppen, is dat voor hem een veilige zone, haal hem er niet uit!
  • Geef de hond niet onnodig veel aandacht door hem veelvuldig te aaien, of te gaan kijken hoe het gaat..
  • Laat de hond niet alleen in huis.
  • Zet zachtjes de muziek aan.
  • Geef iets lekkers als afleiding.
  • Gordijnen, open of dicht? Dit is voor elke hond verschillend. Sommige honden krijgen meer angst als ze niets zien en vice versa.
  • Wandel alleen in gebieden waar geen vuurwerk wordt afgestoken.

Voorkom gedragsproblemen.

Een hond met vuurwerkangst, is waarschijnlijk het hele jaar door angstig voor harde geluiden. De kans dat gedragsproblemen kunnen ontstaan is dan ook groot. Als de angst voor harde geluiden al langer bestaat, zal het ook iets langer duren voordat de angst verminderd. Belangrijk is als je deze methode gaat toepassen, bij een jonge of volwassen hond, wel of niet angstig, geleidelijk aan opbouwt onder begeleiding van een gedragsdeskundige. Deze methode heeft tijd nodig, geef het die tijd! Het is het meer dan waard. Want met een Quick Fix wordt je probleem alleen maar groter!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Ik help je graag verder!

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This