Als je pup aan de lijn bijt tijdens het wandelen kan dit ervoor zorgen dat de wandeling minder ontspannen verloopt. Een hond is voor een groot deel van tijd bezig escalatie van conflicten te vermijden. Als je goed naar het gedrag van je hond gaat kijken. Zul je zien dat er een of meerdere situaties zijn geweest die hem overprikkeld hebben, kort voordat hij in de lijn gaat bijten. Als je pup ongeveer acht maanden is zul je zien dat het bijten aan de lijn aanzienlijk verminderd is.

De landweg

Ik woon in een landelijke omgeving, waar het meestal heel rustig is. Als ik de voordeur uitstap, ben ik nog maar een paar meter verwijderd van een landweg met uitgestrekte velden. Mooier als dat kun je het haast niet hebben, zou je zo zeggen. Toch rij ik een keer per dag met de honden naar het bos.

Toeval bestaat niet.

Bikkel is een gevoelige hond. Hij  heeft het soms lastig met situaties, die net in een andere context plaatsvinden. Al helemaal als ik alleen met hem ga wandelen en Scooby thuis laat. Bikkel is dan heel onzeker.

Toeval of niet, iedere keer als ik de beslissing neem om richting landweg te lopen. Heb ik er direct spijt van. Ik weet dat ik Bikkel in situaties breng, waar hij het moeilijk mee kan hebben. Vermijden gaat niet altijd, dan is het ook ok.

De mogelijkheden zijn oneindig.

Landbouwmachines, katten, fietsers, blaffende honden die achter hekken plots te voorschijn springen, de achterbuurman in een witte overal met hoge drukreiniger in de aanslag. O ja, dat is heel spannend, geloof me, dat zal Bikkel je wel even duidelijk maken.

Waar de  meeste honden zonder enige vorm van stress voorbij lopen, kan voor een andere hond een lastige situatie zijn. Het zijn vaak meerdere gebeurtenissen achter elkaar, die ervoor zorgen dat het stress niveau van je hond doet stijgen. Doordat hij in de lijn bijt, kan hij zijn negatieve gevoelens kwijt.

De lijn

Nu is het zo, dat ik sinds kort, de ultieme lijn heb gevonden die geen pijn in mijn handen doet, als hij dan toch een keer uitvalt. Dus liever geen tanden en kwijl meer aan de lijn. Als vervanging, om toch ergens in te kunnen bijten, heb ik een dummy aangeschaft. De tweede is al in gebruik. Een klein advies, koop een fel gekleurde, die vind je iets makkelijker terug. Inmiddels ben ik ook de persoonlijke pakezel van mijn honden geworden. Wat ik allemaal meeneem. Dummy, waterfles, inclusief emmer met water in de auto, lange lijn, twee korte lijnen, brokjes, clicker, hondenfluitjes en nog enkele persoonlijke spullen die ik nodig acht. Heb ik dit nu echt allemaal nodig?

In balans

Je hond heeft ook tijd nodig, om alle indrukken te verwerken en weer in balans te komen. Als we weer thuis zijn, geef ik ze altijd iets om op te kauwen, zodat ze op deze manier hun rustmoment ook nemen.

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This