Je hond leren zitten is een van de eerste commando’s die je eenvoudig kunt aanleren. Een hond kan gaan zitten als hij zelf daarvoor kiest, of de hondeneigenaar bepaalt de plaats en tijdsduur van het zitten. Het liefst heeft iedereen een hond die goed luistert. Doet wat je van hem vraagt op de momenten dat jij dat wilt.  Daar hoort het gaan zitten tijdens de wandeling echt niet bij. Dat gaat niet volgens plan, je hebt echt geen tijd om ook nog eens stil te blijven staan. Op het eerste oog is er niks bijzonders te zien. Dus loop je door. Lopen kun je het in sommige gevallen niet meer noemen, eerder vooruit trekken en slepen. Met alle kracht die je hebt probeer je de hond weer in beweging te krijgen. Dit zie je gebeuren bij jonge honden, maar ook oudere honden die meegesleurd worden of inmiddels zich laten meesleuren (aangeleerde hulpeloosheid). Dat vind ik nog wel eens moeilijk, als je het ziet gebeuren om dan je mond te houden.

De puppy zit.

De bekende puppy zit, scheef op één bil zitten. Deze aandoenlijke houding bij je puppy werkt als een magneet. Dit staat garant voor gewenste en ongewenste ‘sociale interactie’ van tegenmoet komende wandelaars. Deze zullen je alle varianten op ‘ahh..kijk eens wat schattig’ laten horen. Na een aantal weken wordt het al iets minder leuk als je hond gaat zitten. ‘Kom, nu is het genoeg geweest’. Voor puppy’s gaat er natuurlijk een hele wereld open, als ze naar buiten gaan. Nieuwe omgeving, prikkels en omstandigheden, zorgen ervoor dat je hij heel wat indrukken krijgt te verwerken tijdens en na de wandeling. Dan kan het zijn, zeker in de eerste paar maanden, dat je hond tijdens de wandeling gaat zitten. Zo kan hij op zijn gemak, om zich heen kijken en alle indrukken verwerken die er op dat moment zijn. Als alles verwerkt en veilig verklaart is, staat hij op en loopt hij gewoon weer verder.

Je hond gaat er eens rustig voor zitten…

Het kan zijn dat dit een beetje geduld van je vraagt, Door je hond niet mee te trekken, maar even de tijd te geven om alle indrukken te verwerken. Zal een jonge hond op latere leeftijd minder prikkel gevoelig zijn en er beter mee kunnen omgaan. Ook oudere, geadopteerde of herplaatste honden, gaan soms zitten tijdens de wandeling. Ook deze honden hebben soms tijd nodig om alle indrukken te verwerken.

Honden die leven in hun natuurlijke habitat zullen alleen maar gaan zitten als er gevaar dreigt. Dat is wel wat wij verwachten van de hond om voor ons te doen. Verplaats je eens in de hond, als je over straat wandelt en het is nogal spannend allemaal. Op dat moment wil je baasje ook nog dat je NU gaat zitten. Dan moet het wel heel gevaarlijk zijn. Om het vertrouwen van je hond groter te maken, is steun geven (op momenten dat je normaal het commando zit zou geven) als hij dat nodig heeft zeker het proberen waard.

‘Zitten’ als kalmerend signaal.

Als een hond plotseling gaat zitten, kan dat een kalmerend signaal zijn naar een andere hond. Om te laten zien dat hij een conflict wil vermijden. Doordat je een puppy meetrekt uit zijn ‘zit’ momentje. Kan het zijn dat hij dit kalmerend signaal niet leert. Door inzicht te krijgen in het natuurlijke gedrag, kun je beter begrijpen waarom je hond zo reageert als hij dat doet. Wanneer je dit begrijpt, heb je de mogelijkheid om anders te reageren of de hond te geven wat hij op dat moment nodig heeft. Op deze manier vergroot je het vertrouwen en versterk je de verbinding.

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This