Het fenomeen gaten graven in de tuin, beperkt zich meestal niet tot één gat. Ik hoop dat jouw hond je deze ellende bespaart. Ik kan erover meepraten. Bikkel heeft in de tuin een compleet loopgraf gemaakt. Afgelopen zomer heeft hij ontdekt dat graven zorgt voor een aangename verkoeling. Gelukkig is de mate waarin hij graaft aanzienlijk verminderd. Afgelopen week was hij weer heel ijverig aan het graven. Ik observeer hem van een afstand. Geen warmte, stress of andere prikkel wat een aanleiding zou kunnen zijn. Ik kijk in de richting waar Bikkel zijn blik op heeft gericht. Hij heeft er zijn eigen project van gemaakt, hoe kom ik het snelst bij het kippenhok van de buren…?
Graven is natuurlijk gedrag.
Graven is een heel natuurlijk gedrag. De ene hond vertoont dit gedrag misschien net iets fanatieker als de andere. Jonge, actieve honden die hun instinct volgen gaan op onderzoek uit. Terriërs en jachthonden staan bekend om hun jachtdrift. Ze zijn bijna niet te stoppen, als ze een muis of konijn gezien/geroken hebben. Andere honden zijn weer heel nieuwsgierig en willen graag weten wat er allemaal aan de andere kant van het hek te beleven valt. Ook voortplantingsgedrag kan een reden zijn om een gat te gaan graven en te ontsnappen.
Wie wat bewaart die heeft wat..
Begraven en opgraven van botjes of andere dingen wat je hond lekker vindt, is een natuurlijk instinct. Vroegere generaties bewaarden voor de mindere dagen voedsel door het te begraven. Zo kwamen er geen andere roofdieren of aaseters op af. Als je hond dit gedrag vertoont kan dat instinctief zijn, maar het kan ook zo zijn dat je hem teveel aanbiedt.
Wat is compensatiegedrag?
Honden die te weinig gestimuleerd worden of aandacht krijgen, gaan compensatiegedrag vertonen. Op deze manier houden ze zich zelf bezig en kunnen ze overtollige energie kwijt. Die overtollige energie raken ze kwijt door dingen te doen waar wij als hondeneigenaren niet zo vrolijk van worden. Zoals bijvoorbeeld je tuin eens goed onder handen te nemen, door alle planten uit te graven. Als je op dat moment de ravage aantreft in je tuin, ga je niet eerst tot tien tellen en dan eens kijken waarom je hond dit gedrag vertoont. Waarschijnlijk corrigeer je hem op de een of andere manier. Voor de hond is op dat moment, negatieve aandacht ook aandacht. Grote kans dat het gedrag verergert.
Wat kan nog meer de oorzaak zijn voor het graven?
Graven uit frustratie. Een hond wordt geprovoceerd door andere honden of voorbijkomende kinderen(volwassenen)die de hond treiteren. De grens tussen normaal graaf gedrag en graven uit overactiviteit is soms lastig te zien. Honden die overvraagt worden, kunnen door te graven, stress verminderen. Als je hond als een gek ziet graven, kan dat ook voortkomen uit angst. Vaak zijn er dan ook nog andere signalen te zien. Een gedragsdeskundige kan helpen bij het vinden van de oorzaak en zorgen voor vermindering van de angst.
Kan ik mijn hond het graven afleren?
Kleine kans dat je het kan afleren. Als, dan is wel weer de vraag; op welke manier wil je omgaan met je hond? Natuurlijk zijn er mogelijkheden om het graaf gedrag te verminderen. Door de oorzaak van het gedrag te (h)erkennen, kan het graven verminderen. Door je hond op de juiste momenten, je volledige aandacht te geven en genoeg beweging geeft. Als je weggaat, geef je hond iets lekkers voor op te kauwen, vul een Kong, een Kong Wobler of een snuffelmat. Een hond die zijn energie op een goede manier kwijt komt zal veel minder de behoefte hebben om gaten te graven.
Anne Suppers
Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Latest posts by Anne Suppers
- Je hond kennis laten maken met andere honden - juli 28, 2022
- 8 Tips voor een betrouwbare Recall - februari 20, 2022
- Waarom luistert je hond niet naar ‘kom hier’? - februari 3, 2022
Hoi Anne, onze Franse Bull is helemaal gestresst en ademt snel als ons kleinkind er is. Ze is overigens heel lief voor hem en laat alles toe.Wij gunnen haar dan een rust moment in haar bench. Wat kunnen wij hier nog aan verbeteren?
Hallo Kitty,
dankjewel voor je bericht.
Dat zorgt waarschijnlijk voor een dubbel gevoel bij jullie.
Enerzijds wil je dat je kleinzoon op een leuke manier een band kan opbouwen,
maar het laatste wat je wilt is dat zij gestresst raakt, alleen al van de aanwezigheid van jullie kleinzoon.
Dat is heel goed, dat je voor haar de keuze maakt om even rust te nemen.
Is de bench haar vaste plaats of heeft ze nog een ander plekje waar ze haar rust kan vinden?
Wat ik vaak adviseer bij kleine kinderen is een veilige ruimte voor de hond.
Je leert haar wat haar plaats is, als je kleinzoon komt of ze kan zelf de veilige ruimte opzoeken.
Bijvoorbeeld door bij keuken of bijkeuken met een traphekje te plaatsen.
Dat is lastig te zeggen zonder de situatie gezien te hebben.
Ook het boekje ‘weet jij wat het hondje zegt’ is een aanrader.
Op een leuke en verantwoorde manier, leren kinderen wat honden wel fijn vinden en wat ze niet zo fijn vinden.
Om jullie goed inzicht en advies te geven, raad ik een Privé Coaching aan.
Op deze manier kan ik samen met jullie een individueel plan op maat maken. Afgestemd op jullie wensen en verwachtingen.
Tijdens de Privé Coaching vertel ik je meer over de Kalmerende signalen die een hond geeft. Kalmerende signalen zijn de basis voor een stressvrije omgang tussen mens en hond. Kalmerende signalen worden al gegeven voordat er gevoelens van stress zijn.
Doordat je deze signalen gaat herkennen, ga je haar beter begrijpen.
Groeit het vertrouwen in elkaar. Dat vertrouwen zal jou rust geven op momenten dat je kleinzoon bij jullie is.
Als ik iets voor jullie kan betekenen hoor ik dat graag!
Hartelijke groet,
Anne Suppers.