Het fenomeen gaten graven in de tuin, beperkt zich meestal niet tot één gat. Ik hoop dat jouw hond je deze ellende bespaart. Ik kan erover meepraten. Bikkel heeft in de tuin een compleet loopgraf gemaakt. Afgelopen zomer heeft hij ontdekt dat graven zorgt voor een aangename verkoeling. Gelukkig is de mate waarin hij graaft aanzienlijk verminderd. Afgelopen week was hij weer heel ijverig aan het graven. Ik observeer hem van een afstand. Geen warmte, stress of andere prikkel wat een aanleiding zou kunnen zijn. Ik kijk in de richting waar Bikkel zijn blik op heeft gericht. Hij heeft er zijn eigen project van gemaakt, hoe kom ik het snelst bij het kippenhok van de buren…?

Graven is natuurlijk gedrag.

Graven is een heel natuurlijk gedrag. De ene hond vertoont dit gedrag misschien net iets fanatieker als de andere. Jonge, actieve honden die hun instinct volgen gaan op onderzoek uit. Terriërs en jachthonden staan bekend om hun jachtdrift. Ze zijn bijna niet te stoppen, als ze een muis of konijn gezien/geroken hebben. Andere honden zijn weer heel nieuwsgierig en willen graag weten wat er allemaal aan de andere kant van het hek te beleven valt. Ook voortplantingsgedrag kan een reden zijn om een gat te gaan graven en te ontsnappen.

Wie wat bewaart die heeft wat..

Begraven en opgraven van botjes of andere dingen wat je hond lekker vindt, is een natuurlijk instinct. Vroegere generaties bewaarden voor de mindere dagen voedsel door het te begraven. Zo kwamen er geen andere roofdieren of aaseters op af. Als je hond dit gedrag vertoont kan dat instinctief zijn, maar het kan ook zo zijn dat je hem teveel aanbiedt.

Wat is compensatiegedrag?

Honden die te weinig gestimuleerd worden of aandacht krijgen, gaan compensatiegedrag vertonen. Op deze manier houden ze zich zelf bezig en kunnen ze overtollige energie kwijt. Die overtollige energie raken ze kwijt door dingen te doen waar wij als hondeneigenaren niet zo vrolijk van worden. Zoals bijvoorbeeld je tuin eens goed onder handen te nemen, door alle planten uit te graven. Als je op dat moment de ravage aantreft in je tuin, ga je niet eerst tot tien tellen en dan eens kijken waarom je hond dit gedrag vertoont. Waarschijnlijk corrigeer je hem op de een of andere manier. Voor de hond is op dat moment, negatieve aandacht ook aandacht. Grote kans dat het gedrag verergert.

Wat kan nog meer de oorzaak zijn voor het graven?

Graven uit frustratie. Een hond wordt geprovoceerd door andere honden of voorbijkomende kinderen(volwassenen)die de hond treiteren. De grens tussen normaal graaf gedrag en graven uit overactiviteit is soms lastig te zien. Honden die overvraagt worden, kunnen door te graven, stress verminderen. Als je hond als een gek ziet graven, kan dat ook voortkomen uit angst. Vaak zijn er dan ook nog andere signalen te zien. Een gedragsdeskundige kan helpen bij het vinden van de oorzaak en zorgen voor vermindering van de angst.

Kan ik mijn hond het graven afleren?

Kleine kans dat je het kan afleren. Als, dan is wel weer de vraag; op welke manier wil je omgaan met je hond? Natuurlijk zijn er mogelijkheden om het graaf gedrag te verminderen. Door de oorzaak van het gedrag te (h)erkennen, kan het graven verminderen. Door je hond op de juiste momenten, je volledige aandacht te geven en genoeg beweging geeft. Als je weggaat, geef je hond iets lekkers voor op te kauwen, vul een Kong, een Kong Wobler of een snuffelmat. Een hond die zijn energie op een goede manier kwijt komt zal veel minder de behoefte hebben om gaten te graven.

Follow my blog with Bloglovin

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This