Je hond luistert in en rondom het huis uitstekend naar het ‘kom hier’. Als je hond losloopt in het bos is dat wel anders. Dit zijn van die momenten dat je hond nog even omkijkt als je hem roept, maar vervolgens zijn eigen plan trekt. 

Wat kan een reden zijn dat je hond niet komt?

  • Je hond krijgt niet veel of zelfs geen beloning.
  • Wat je aanbiedt als beloning is niet aantrekkelijk genoeg voor je hond.
  • De verleiding is een betere beloning dan die van jou.

Wil je werken aan een betrouwbare recall?

Een recall is het terugroepen van je hond als hij losloopt. Een betrouwbare recall heeft tijd nodig. De eerste stap is heel eenvoudig toepasbaar. In plaats van je hond steeds weer zijn eigen plan te laten volgen, laat je hem niet meer loslopen, totdat hij (weer) een goede recall heeft. Hier is geen middenweg.

Stel jezelf deze twee vragen:

  • Wie is jouw concurrent? Een haas, vogels, een andere hond?
  • Hoe wordt jij weer interessant voor je hond?

Wanneer beloon je het hier komen?

In het begin beloon je elke keer voor het succesvol uitvoeren van het hier komen. Als je hond weet wat de bedoeling is, blijf je niet iedere keer belonen. Uiteindelijk wil je dat je hond niet alleen komt voor de beloning maar omdat hij zelf de keuze maakt om naar jou te komen. Om de recall niet te laten uitdoven zul jij interessant genoeg moeten blijven voor je hond. Dit doe je door de ultieme jackpot voor je hond toe te voegen aan de training.

Wat is voor jouw hond de ultieme jackpot?

De jackpot kan van alles zijn. Meerdere blokjes kaas, zalm koekjes, stukjes gevriesdroogde long, een bal of een tug? Voor je hond is de jackpot iets waar hij helemaal verzot op is. Soms krijgt je hond een kleine beloning en soms krijgt hij de jackpot. Dit zorgt ervoor dat je hond blijft komen, want het zou zomaar kunnen zijn dat hij de mega jackpot krijgt. Als je altijd dezelfde beloning of helemaal geen beloning krijgt, ga je het niet erop gokken dat het wel eens de jackpot zou kunnen zijn. Als je gaat trainen neem je altijd minimaal twee verschillende beloningen mee. Als je speelgoed als beloning gebruikt, is een jackpot een langer spel, apporteren of trekken.

Deze manier van belonen maakt het voor je hond spannend en motiveert hem om naar jou te luisteren. Speel je dit spel vaak genoeg dan wordt het een automatische reactie om naar jou te luisteren. In feite creëer je een gewoonte om te luisteren in plaats van jou te negeren. Oefen iedere dag een paar minuten. Het duurt gemiddeld 30-60 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Het generaliseren 

De grootste uitdaging is het generaliseren. Deze fase van de recall kost tijd. Door stap-voor-stap prikkels toe te voegen, eerst in de vertrouwde omgeving. Je hond gaat leren dat de recall altijd hetzelfde betekent maakt niet uit waar of wanneer. In elke situatie een perfecte recall krijgen, dat is de uitdaging!

‘Kom Hier’ wordt een fluitje van een cent met de Acme jachtfluit

Een Acme jachtfluit is ideaal om je recall training een boost te geven. Het fluitje heeft altijd hetzelfde geluid en is goed over een grotere afstand hoorbaar. Mooie bijkomstigheid is dat andere mensen zich niet snel bemoeien met de training. Begin in en om het huis met oefenen. Probeer je hond naar je toe te lokken met geluid, speelgoed, voer of door bijvoorbeeld weg van hem te rennen. Als hij naar jou toe komt, op dat moment gebruik je het fluitsignaal. Eigenlijk elke gelegenheid die zich voordoet dat je hond naar jou toekomt, geef je het fluitsignaal. Je hond gaat de associatie maken tussen het naar jou toe komen en het fluitsignaal.

Ben voorzichtig in de eerste paar maanden met het vragen van de recall. Alleen als je een soortgelijke situatie geoefend hebt en je zo goed als zeker bent dat je hond reageert, dan gebruik je het fluitje. Als de afstand iets groter is, kun je soms beter wegrennen en je hond achter je aan laten rennen. Je fluit dan pas als de afstand kleiner is

Heb je de perfecte recall?

Om de perfecte recall niet te laten uitdoven:

  • Beloon je nog genoeg.
  • Is de beloning van hoge waarde voor je hond. 
  • Is de recall nog precies genoeg.

Als je vastloopt met het trainen van je hond, kan het zijn dat je de vertrouwde manier van trainen moet loslaten. Management kan heel succesvol zijn, als je openstaat voor nieuwe inzichten en deze je eigen wilt maken.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje en ik neem contact met je op. Dan wordt ook voor jou het “kom hier” een fluitje van een cent!

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This