Waarom zou je hond niet mogen snuffelen? Omdat je geen tijd hebt, gaat jouw hond dan de leiding nemen, keurt de hondenschool dat gedrag af, of vind je het snuffelgedrag van je hond in het algemeen irritant?

Als ik je nu eens vertel, dat heel veel problemen met uitvallen aan de lijn voorkomen kunnen worden door je hond te laten snuffelen. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog, heel anders naar het snuffelgedrag van je hond gaat kijken. Een van de redenen om een hond aan te schaffen is om de natuur in te gaan, ontspannen en met plezier wandelingen maken. Daar komen de woorden ‘moeten’ en ’tijdstress’ niet in voor. De kwaliteit is veel belangrijker dan vaak en kort een blokje om gaan.

Weet jij het verschil?

Wat ik wel apart vind, is het verschil in Nederland en België, met de manier van je hond uitlaten. In Nederland hebben hondeneigenaren meer de neiging van het moeten wandelen, dan het liefst vier of vijf keer per dag. Terwijl in België, hondeneigenaren over het algemeen en als de situatie het toelaat, alleen gaan als ze daar zin en tijd voor hebben. Wat niet wil zeggen dat je niks anders kunt doen, iets waar je hond net zoveel voldoening mee kan geven als met wandelen is bijvoorbeeld met spel of zoekwerk.

Waarom doen honden snuffelen?

De hond snuffelt omdat hij wil weten hoe de gemoedstoestand van de andere hond een eindje verderop is. Door te snuffelen kan een hond die onzeker is minder heftig reageren op een andere hond. Doordat hij meer informatie heeft verkregen door te snuffelen. Dat geeft voorspelbaarheid en controleerbaarheid. Zodat het stressniveau van de hond niet onnodig de lucht in schiet. Als je een hond tijdens het snuffelen regelmatig wegtrekt, kan er trekgedrag aan de lijn ontstaan. Je hond weet dat hij binnen de kortste keren wordt weggetrokken. Dus als hij een kans ziet, gaat hij als een gek op die boom of struik af.

Waarom ga je wandelen?

Sommige hondeneigenaren hebben bij de gedachte; gaan wandelen met de hond. De verbeelding dat de hond naast de voet moet volgen. Voor wie gaan we in eerste instantie wandelen? De hond, toch… Probeer eens de volgende wandeling met je hond, de tijd te nemen. Laat je hond snuffelen, je zult zien dat hij echt geen half uur blijft staan. Kijk eens waar je hond naar toe wil. Dat is heel interessant om te zien. Als je thuis komt van de wandeling en je hebt hem laten snuffelen. Is je hond net zo voldaan is, dan na een wandeling van een paar uur.

Laat je hond zijn neus gebruiken waar hij voor bedoeld is. Je hond zal veel minder stress ervaren en jij uiteindelijk ook!

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This