Een jaar of zes geleden viel het mij op dat Scooby hij aan beiden ogen vlekjes had. Zoals vaker bezochten we samen de dierenarts en vroeg ik tussen neus en lippen door wat dit kon zijn. Cataract (staar) was het antwoordt van de dierenarts.

Wat is cataract?

Dit is een abnormale vertroebeling van de lens. Cataract kan erflijkbepaald zijn, als gevolg van suikerziekte kunnen honden binnen enkele weken blind worden. Cataract kan door trauma ontstaan, bijvoorbeeld een aanrijding. UV-licht/straling of andere oogaandoeningen. Natuurlijk wil ik weten in welk stadium het cataract is. Heeft Scooby misschien wel suikerziekte? Urine onderzoek wees uit dat hij gelukkig geen suikerziekte had. De dierenarts vertelde wel dat het lastig in te schatten was of de staar tot blindheid zou leiden.

De meeste vormen van cataract breiden zich uit. De transparantie van de lens neemt na mate de verergering van het cataract af. Licht en donker kan de hond dan nog wel waarnemen maar echt zien kun je dat niet noemen. Als het cataract zo ernstig is kan de inhoud van de lens in het oog terecht komt en dat kan een ernstige ontstekingen binnen het oog veroorzaken. Het cataract kun je herkennen aan wit- blauwgrijze verkleuringen in de lens. De iris rondom de lens is volledig zichtbaar.

Het aanpassingsvermogen vermogen van de hond.

Als je even een moment nadenkt, hoe honden zich hebben aangepast aan ons mensen, is dat ongelooflijk knap. Een voorbeeld van aanpassingsvermogen met betrekking op het fysieke lichaam van de hond is blindheid. Als het gezichtsvermogen over een langere tijd vermindert, wat je vaker ziet bij cataract, hebben honden er nauwelijks last van. Zolang er geen grote veranderingen in huis plaats vinden, zal de hond niet snel tegen iets aanlopen. Als het cataract is ontstaan als gevolg van suikerziekte zul je zien dat de hond ineens veel gaat drinken en natuurlijk veel zal gaan plassen.

Wat zijn de symptomen bij cataract?

  • Meer gebruik maken van zijn neus.
  • Voorzichtiger lopen.
  • Tegen dingen aan lopen.
  • De hond schrikt van onverwachte bewegingen, aanrakingen of geluid.

Check-up.

Ongeveer een half jaar geleden wilde ik graag weten hoe goed of slecht het zicht van Scooby was. Ik zou niet willen dat Scooby omver wordt gerend door Bikkel doordat hij hem niet ziet aankomen. De dierenarts heeft ons doorverwezen naar de oogspecialist. Dit was echt super interessant om te zien hoe ze in Scooby’s oog konden kijken. De eerste check-up was zonder druppeltjes die het oog verdoven. Het zag er allemaaal top uit geen reden tot zorgen. Ik was helemaal opgelucht. De oogspecialist zei dat hij graag voor de zekerheid toch nog wilde druppelen. De druppels zorgen ervoor dat de pupillen worden verwijd en het oog beter onderzocht kan worden.

Vertrouwen.

Wat een vertrouwen moet Scooby in mij hebben. Hij ziet in normale omstandigheden al niet goed, door de druppels vertroebelt zijn zicht. Als kers op de taart duwen ze ook nog allerlei instrumenten in zijn oog. Dat is geen appeltje eitje.

Zo gezegd zo gedaan. Terug op de tafel. Samen kijken de oogspecialist en de co-assistent naar Scooby’s oog, in medische vaktermen benoemen ze de dingen wat ze zien. Het gezicht staat alleen een stuk bedrukter dan een uur geleden. Nu in het Nederlands graag.

Ik mag meekijken, ik zie een driehoek, groen, en veel streepjes. Geduldig legt hij uit dat het erger was dan verwacht. Hij ziet nu alsof er de hele dag een laagstaande zon schijnt. Dus recht vooruit ziet hij het minst. Als hij naar links of rechts kan kijkt, kan hij een beetje zien. Ok, rustig blijven en hoe nu verder? Hij zal blind worden.

Ik vuur meteen een hele hoop vragen af op die arme man. Een belangrijke was; Kan dat verholpen worden door een operatie? Dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Een hele informatiemap en een nieuwe verwijzing naar de Universiteitskliniek voor gezelschapsdieren in Utrecht in de pocket gaan we terug naar huis.

De Universiteitskliniek.

Paar weken later staan we voor de Universiteitskliniek. Heel apart, zoveel studenten die geïnteresseerd zijn in jouw hond. Ook wel een beetje spannend om Scooby uit handen te geven aan studenten die voor het eerst dit onderzoek mogen doen. Het onderzoek wordt natuurlijk onder begeleiding uitgevoerd. Weer dezelfde onderzoeken als de vorige keer bij de oogspecialist. Alleen nu kunnen we op een groot scherm meekijken wat nu precies, het slechte zicht veroorzaakt. Heel interessant om te zien.

Ik had al goede ervaringen met de oogspecialist, maar dit ging nog een stap verder. Het geduld en de tijd die ze nemen voor de hond en zijn baasjes is ongelooflijk. Ik had bij het maken van de afspraak gevraagd of er direct een echo gemaakt kon worden. Deze beslist namelijk of er direct mogelijkheid is tot opereren.

Conclusie.

Conclusie, Scooby ziet niet veel, maar kan zich goed behelpen en volgens de dierenartsen zou hij er niet tot nauwelijks hinder van ondervinden. Pas als hij ergens tegenaan gaat lopen of dat zijn houding ten opzichte van ons in die mate verslechtert, mogen we pas contact opnemen.

Waar staan we nu?

Op dit moment gaat het redelijk. Sinds een aantal weken is hij iets sneller geïrriteerd en snauwt meer van zich af. Zowel bij ons, als bij de katten en Bikkel. Aandachtspuntjes om de komende tijd in de gaten te houden. Ligt het eraan dat Scooby een dagje ouder wordt of verergert de cataract?

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This