Als jou wordt gevraagd welke eigenschappen jouw droomhond zou moeten hebben, zijn sociaal, evenwichtig en gehoorzaam waarschijnlijk de drie kernwoorden.

Je hebt op alle mogelijke manieren al geprobeerd om van jouw hond je droomhond te maken. Maar je loopt steeds vast. Geloof het of niet, je droomhond is dichterbij dan je denkt! Als je de kalmerende signalen als basis voor de opvoeding van jouw hond gaat gebruiken, ga je met meer compassie en mildheid naar je hond kijken. De communicatie tussen jullie wordt helder. Hierdoor kan het wederzijdse vertrouwen groeien, met als gevolg dat jouw hond zich transformeert naar jouw ultieme droomhond!

Wat zijn kalmerende signalen?

Kalmerende signalen zijn de basis voor een stressvrije omgang tussen mensen en honden. Doordat je deze signalen gaat herkennen, ga je jouw hond beter begrijpen.

Kalmerende signalen worden al gegeven voordat er iets is. Zo gezien worden deze signalen preventief gebruikt. Soms zijn ze niet zo makkelijk te zien, omdat je hond ze zo snel en kort laat zien. Als je ze herkent, zul je zien dat jouw hond de hele dag bezig is met jou te kalmeren.

Kan iedereen de kalmerende signalen leren herkennen?

Alles valt te leren, met liefde, geduld en een beetje tijd kom je een heel eind. Er zijn ongeveer 30 kalmerende signalen, niet elke hond gebruikt dezelfde signalen of de combinaties hiervan. Als iedereen dit als basis in de opvoeding van zijn hond zou meenemen, zouden er veel minder conflict situaties tussen mens en hond zijn.

Een goed begin om deze signalen te leren herkennen. Is door je eigen hond te observeren en op te schrijven welke kalmerende signalen hij vertoont in verschillende situaties. Bijvoorbeeld bij het tegenmoet komen van andere honden, hoe reageert hij aangelijnd of los. Bij ruzie of lawaai, als de bel gaat of als jij zelf niet in opperbeste stemming bent. Zo kun je in principe in elke mogelijke situatie je hond observeren.

Als je dit door hebt, wordt het een soort van spelletje. Dan ga je ook kijken naar het gedrag van andere honden. Hoe reageert jouw hond op andere honden en vice versa.

Hoe herken je kalmerende signalen?

Een misvatting is dat conflict vermijdende signalen oftewel kalmerende signalen, verwart kunnen worden met dominantie. Kalmerende signalen zijn positief. De meest voorkomende staan hieronder beschreven;

  • Neuslik.
  • Wegdraaien van lichaam en ogen.
  • Gaan liggen of zitten.
  • Gapen.
  • Met een boog om iemand of iets lopen.
  • Snuffelen.
  • Spelboog.
  • Kwispelen.

Wist je dat jij zelf ook kalmerende signalen naar de hond kan gebruiken?

Ook wij kunnen door deze signalen te gebruiken honden kalmeren. Je kunt bijvoorbeeld je lichaam wegdraaien als een hond te enthousiast reageert, tegen je opspringt, bang voor jou is, maar ook als jezelf onzeker bent. Als je in een situatie komt, waarbij je op gelijke ooghoogte van de hond bevindt, knipper met je ogen, kijk naar beneden of kijk naar een andere richting. Het enige kalmerende signaal wat wij als mensen niet kunnen doen, is natuurlijk kwispelen.

Dit is de eerste stap naar jouw droomhond.

Je hebt tijdens het lezen van deze blog, de eerste stap naar jouw droomhond gezet. Je bent van plan een hond aan te schaffen of je hebt al een pup, puber, volwassen, herplaatser, buitenlandse -hond. Elke hond is van nature perfect en heeft alles in zich om jouw droomhond te worden. Heb je nog vragen of gaat het anders dan je verwacht had? Je mag mij altijd bellen of mailen.

 

 

 

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This