Net zoals mensen, hebben honden ook hun persoonlijke ruimte nodig. Het verschil is echter, dat als een hond toonbaar maakt dat hij iets niet leuk vindt. Dat gezien kan worden als ongewenst gedrag.

De persoonlijke ruimte van de hond

De persoonlijke ruimte is het gebied om het lichaam van de hond en rondom de slaapplaats. De grootte van de persoonlijke ruimte van een hond is individueel afhankelijk. Leermomenten die positieve of negatieve ervaringen met zich meebrengen en raskenmerken kunnen bepalend zijn voor de grootte van de persoonlijke ruimte. Bij mensen waar de hond vertrouwt mee is, zal de persoonlijke ruimte kleiner zijn, dan bij vreemde mensen. Honden hebben een overlevingsmechanisme en beschermen zichzelf tegen lichamelijke ongemakken, pijn, dwang of fysieke bedreigingen. Als je de grens overschrijdt en  in zijn persoonlijke ruimte komt, dan zal de hond op dat moment vluchtgedrag (flight), agressie (fight) een of meerdere stresssignalen laten zien;

 • Het wegdraaien van zijn hoofd
 • Gapen
 • Voorpoot optillen
 • Een muillik
 • In elkaar duiken

Ook kan dit geuit worden door vluchtgedrag (flight) of door middel van agressie (fight).

Geen paniek! Spanningssignalen zijn een reactie van het lichaam om met stress om te kunnen gaan. Geef de hond op dat moment de ruimte die hij nodig heeft om de spanning te laten wegzakken.

De verzorging van je hond

Een bezoekje aan de trimsalon of dierenarts is voor de meeste honden een stressvolle gebeurtenis. Dit zijn gelukkig niet de dagelijkse dingen. Sommige verzorgingshandelingen doe je vaker en deze vindt je hond meestal niet leuk.

 • Tanden poetsen
 • Borstelen
 • Oren en ogen schoonmaken
 • Nagels knippen

Knuffelbaar

Je hond een knuffel geven. Hij kijkt toch zo schattig, je geeft hond een aai over zijn kop of omhelst hem. De onvoorwaardelijke liefde die een hond je kan geven is groot. We vergeten soms dat honden geen mensen zijn. Als wij een hond omhelzen kan ons dat rust en ontspanning geven. Een hond die geknuffeld wordt kan zich beklemt voelen. Al helemaal als een vreemd persoon of een kind dit doet.

Hoe kun je zien of een hond geaaid wil worden?

Heel simpel, Je laat je hand zien, komt de hond naar je toe, aai je hem, je wacht vijf seconden, zie je geen spanningssignalen en heeft hij de keuze mogelijkheid om zelf afstand te nemen. Dan weet je dat hij het prettig vindt. Natuurlijk heeft een hond ook graag genegenheid van jou. Die laat hij zien door uit zichzelf naar je toe te komen. Hij duwt met zijn hoofd tegen je aan, likt je hand of geeft je een poot. De ene hond houdt meer van knuffelen dan de andere hond.

Prikkels

Een nieuwe omgeving, prikkels en omstandigheden, kunnen ervoor zorgen dat je hond heel wat indrukken krijgt te verwerken tijdens en na een wandeling. 

De druppel die de emmer doet overlopen. Er zijn drie factoren die bepalen hoe groot de stress- emmer van een hond is:

 • Het gedrag van de ouders
 • Het welzijn van de moeder tijdens de dracht
 • Het ras, aanleg en persoonlijkheid

Het dagelijks leven met alle prikkels, is ook een belangrijke vuller van de emmer.
Elke prikkel kan een aanleiding zijn voor een reactie.
die onder andere afhankelijk is wat jouw hond in het verleden over die prikkel heeft geleerd. Soms is er niet veel voor nodig, om de emmer over te laten lopen. Laat je hond liever thuis als je naar een hele drukke omgeving gaat.

Andere honden

Honden moeten toch met elkaar kunnen spelen… Wij vinden de sociale omgang gezellig. Die krijg je er vaak krijgt gratis bij 😉 als je met je hond gaat wandelen. Dat wil nog niet zeggen dat honden het ook zo prima met elkaar kunnen vinden en leuk met elkaar willen spelen.

Alleen zijn

Honden zijn sociale dieren. Ze kunnen vaak prima een paar uurtjes alleen zijn. Maar een groot gedeelte van alle honden vindt dit niet leuk. Verlatingsangst is een angst die veel honden hebben. Vaak weet je het nog niet eens dat je hond verlatingsangst heeft. Je gaat de deur uit, hond rustig in de mand met iets lekkers. Niks aan de hand. Meestal kom je erachter omdat iemand anders je erop attendeert dat je hond huilt en blaft als je weg bent. Het kan ook zijn dat je thuiskomt en een plasje aantreft, of één grote ravage. Niet alleen kunnen blijven is een groot probleem. Maakt niet uit of je het nu van de kant van de eigenaar bekijkt of die van de hond. Het welzijn van de hond moet voorop staan. Alleen zijn bezorgt de hond veel stress en is dus ongewenst.

Top 5 wat honden niet leuk vinden

Hieronder de top 5 van wat de meeste honden echt niet leuk vinden.

 • Verzorging
 • Aaien
 • Prikkels
 • Andere honden
 • Alleen zijn

Verplaats je eens in de gevoelens van je hond.

Elke hond heeft zijn eigen persoonlijkheid met zijn eigen behoeften. Door het gedrag te leren lezen, begrijp je hoe honden denken en voelen. Belangrijk is altijd om naar de context te kijken, waarin je een signaal waarneemt. Daar waar de ene hond nog niet voor opkijkt, ontstaat er totale paniek bij de andere hond. De mate van stressgevoeligheid bij honden is mede afhankelijk van de raskenmerken, erfelijkheid en ervaring. Door leiderschap, voorspelbaarheid en controleerbaarheid te geven aan je hond, kunnen gevoelens van angst en onzekerheid transformeren tot gevoelens van vertrouwen.

Bekijk ook

Anne Suppers

Hondengedragsbegeleider at anne suppers
Anne is een enthousiaste en gepassioneerde hondenliefhebber die heel graag haar ervaringen en kennis met jou wil delen, zodat ook jij een relatie met jouw hond krijgt die gebouwd is op communicatie en vertrouwen.

Meer weten over wat Anne voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met haar op!
Bekijk ook

Latest posts by Anne Suppers

Share This